Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Uskoro započinje poker s Inom

07.08.2008.
u 17:28

Sudar dviju objektivno najjačih naftnih kompanija u regiji, austrijskog OMV-a i mađarskog MOL-a, dovršen je povlačenjem austrijske tvrtke iz projekta koji je po zamisli naftnih stratega trebao stvoriti megakompaniju.

Milijarde predviđene za to ostale su u vlasništvu OMV-a, isto kao i novac predviđen za kupnju dionica MOL-a, i to po nevjerojatno visokoj cijeni od 32 tisuće forinti, barem ako se zna da je danas vrijednost jedne dionice MOL-a oko 18 tisuća forinti.

Umjesto jedne moćne kompanije koja je trebala imati rafinerijske kapacitete od 43 milijuna tona prerade godišnje, oko 427 tisuća barela proizvodnje nafte i najmanje 3500 benzinskih postaja, ostale su tek iluzije o mogućnostima koje su trebale stvoriti diva dostojnog borbe s jednim Lukoilom ili Gazpromom.

Ostale su, naravno, i velike količine za tu prigodu ušteđenih eura, koje bi se po špekulacijama nekih stručnjaka mogle upotrijebiti za kupnju hrvatske Ine. Ona je u tim odnosima omanja naftna kompanija, ali vrlo je važna za strateške prodore u susjedstvo jer je zanimljivo smještena na razmeđi energetskih putova, s dvije vrlo brzo moderne rafinerije i projektima poput LNG-a, koji bi mogli donijeti bolju budućnost.

Ima tu, međutim, jedna sitnica na koju se prije nije mislilo. U prvom natječaju za strateškog partnera Ine Austrijanci su, kao i ostali potencijalni ulagači, ostali zaprepašteni ponudom od 505 milijuna dolara koju su hladnokrvno iz džepa izvukli Mađari. Pritom su postali vlasnici 25 posto plus jedne dionice hrvatske kompanije.

Jesu li stratezi OMV-a jednostavno podcijenili važnost Ine (kao i moguću konkurenciju) ili su bili zabavljeni daleko većim poslovima poput ulaska na tržište Rumunjske, u čemu su i uspjeli? Danas je upravo ta zemlja temelj poslovanja OMV-a. Zarada, produktivnost, povećanje standarda, a time i potrošnje u Rumunjskoj pokazuju da je to doista bilo vrijedno sve moguće pažnje.

No, u međuvremenu su Mađari gradili svoje temelje u Slovačkoj, gdje su kupili Slovnaft, te ulaganjima u Austriju i Italiju, kako bi zaokružili tu zamišljenu regiju u kojoj svima treba biti jasno tko je vladar. No, usprkos svemu, ni danas situacija nije potpuno jasna kad je riječ o Ini. Hoće li OMV ipak krenuti u lov na hrvatsku kompaniju usprkos tome što je MOL u njoj već i te kako prisutan ili je ponuda Fondu branitelja bila tek dimna zavjesa? Dio karata otvorit će se oko 14. ovog mjeseca, kada istječe rok do kojeg MOL mora dostaviti javnu ponudu. A tada Austrijancima ostaje malo vremena.

Jer, najnovije procjene DOW Jones portala za visoke menadžere govore kako MOL preuzima stratešku vodeću poziciju u regiji ispred OMV-a, Lukoila i Gazproma. Uz savjet da je kupnja dionice MOL-a po 22 tisuće forinti vrlo dobro ulaganje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?