Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijska letjelica

Uputila se na Mars, a motor otkazao već kod izlaza iz Zemljine orbite

Raketa
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/2
11.11.2013.
u 19:16

Dogodilo se to nakon što je letjelice premašila četvrtinu puta na željenu visinu od 100.000 kilometara iznad planete

Svega nekoliko dana ''u zraku'', a već se suočava s problemima! Indijska robotska letjelica 'Misija orbita Mars'' (MOM), koja se 5. studenog uputila prema Crvenom planetu, danas je zadala glavobolje svemirskom osoblju u indijskom svemirskom centru u Satish Dawanu nakon što joj je na kratko jedan od pet motora prestao raditi pri pokušaju premještanja na veću udaljenost od Zemlje, javlja Al Jazeera.
 

Dogodilo se to kada je letjelice premašila četvrtinu puta na željenu visinu od 100.000 kilometara iznad planete. Nakon što su se propeleri motora ugasili, uključio se autopilot i MOM-a je nastavila kružiti oko Zemlje što će činiti sve do kraja mjeseca, odnosno dok ne razvije dovoljnu brzinu za ''oslobađanje'' od njene gravitacije i nastavak 11-mjesečnog puta prema Marsu.

- To nije korak unatrag - komentirao je glasnogovornik indijske organizacije za istraživanje svemira ( ISRO) nakon što su kontrolori niskobudžetnog leta odbili priznati da je danas ''nastao problem''.

Letjelica se trenutno nalazi na visini od 78.276 kilometara, a sutra će opet biti podignuta na visinu od 100.000 kilometara.

>>Misija Mars: Indija lansirala robotsku letjelicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?