Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2015. u 14:14

Umjesto da na prvo mjesto stavi gospodarski program, Stier se bavi kardeljevskim frazama

Petak ,11. prosinca

Kad netko uporabi riječ "paradigma", on je uman, pametan, autoritativan, znanstven. Pa bi takav trebao biti i novi hrvatski Kardelj, novi ideolog HDZ-a, ali i svekolike nacionalne politike, europski parlamentarac Davor Stier, kojemu bi se danas trebala promovirati knjiga "Nova Hrvatska paradigma – Ogled o društvenoj integraciji i razvoju", opsežno predstavljena prošle subote u našem listu, s ulomcima. Knjiga se doživljava kao novi program HDZ-a i uvod u rušenje Karamarka. Po Stieru, paradigme su temelj nekog društva. Pa je tako u komunističkoj Jugoslaviji postojala paradigma bratstva i jedinstva, a kad se ona istrošila, ta država se raspala. S državotvornom paradigmom stvorena je potom samostalna Hrvatska, ali povratak na tu paradigmu više ne vodi Hrvatsku naprijed. Pa je uslijedila euroatlantska paradigma koja je "zemlju vukla naprijed". Poslije te paradigme nijedna duga nije zaživjela, te počinje "društvena dezintegracija". Spas je u okretanju društvenim integracijama kao novoj razvojnoj paradigmi. Ništa od toga ne stoji. Paradigme bratstvo i jedinstva nikad nije ni bilo, jer bratstvo i jedinstvo nije ni postojalo te se nije ni moglo istrošiti, a pod tom su se parolom 45 događali stravični zločini, osobito nad Hrvatima. Euroatlantska paradigma je također ljupki naziv za razdoblje u kojem smo operušani, u kojem smo radi ulaska u EU rasprodavali nacionalna bogatstva, izgubili ekonomsku i financijsku suverenost, enormno se zadužili i progonili svoje ratne heroje. Jedna od rijetko dobrih posljedica toga ponižavanja, koje je završilo sramotnom promjenom Ustava i ulaskom u EU sa samo trećinom glasova birača (!!!), jest golema Stierova plaća od 7000 eura u Europskoj komisiji koju dobiva zahvaljujući teškoj obmani hrvatskog naroda i otimačini hrvatskih banaka i strateških državnih tvrtki. Ne samo da se poslije te paradigme trebalo vratiti Tuđmanu, njegovoj brizi za naciju i državu, nego je to i uvjet opstanka Hrvatske. Umjesto da u svojoj "novoj razvojnoj paradigmi" na prvo i presudno mjesto stavi tu brigu i gospodarski program koji bi Hrvatsku izvukao iz dužničkog ropstva, gospodarske katastrofe i opasnosti od demografske propasti, on se bavi kardeljevskim frazama o demokraciji i demokratizaciji, o klijentelističkom kapitalizmu, o unutarstranačkim izborima, o zapostavljenosti građana u odlučivanju, svemoći lidera i drugim temama kojima želi – što? Želi sebi razgrnuti put do čela ili bar do vodstva stranke, radeći sadašnjem vodstvu iza leđa, a potom, bude li sreće, i do vrha države. Zapravo je Davor Stier nova-stara paradigma – obrazac kritičara, reformatora i ideologa koji se, kad osvoji vlast, preobražava u suprotnost svemu što je govorio i pisao, demokrat obično postaje despot.

Subota, 5. prosinca

ISIL i teroristi rezultat neokolonijalnog grabeža

Podosta je umnika EU uspoređivalo sa SSSR-om i SFRJ, a u prilog im ide i upravo osnovana radna skupina kojoj je zadaća boriti se protiv (dez)informacija koje Putin i "njegovi" mediji šalju u svijet. Jako to sliči na negdašnju komunističku (anti)propagandu. Na primjer, na uvjeravanja iz Rusije, da je primarni cilj ruske misije u Siriji borba protiv ISIL-a, treba uzvratiti da četiri petine njihovih udara nemaju ISIL kao cilj. Ili treba pobiti informaciju jednog ruskog portala da je Erdoğanova kći na čelu bolnice u Turskoj u kojoj se liječe isilovci, ili rusku tvrdnju da se američki partneri obavještavaju gdje, kada i na kojoj visini će njihovi piloti operirati. Osim što to baš i neće nauditi Rusiji, trebala bi se osnovati i radna skupina za dezinformacije iz EU. Na primjer, na svaku informaciju o tome kako EU postoji na korist svojih članica, treba uzvratiti kako su njezine najmoćnije zemlje budzašto pokupovale nacionalna bogatstva podosta država EU i kako ih guraju u siromaštvo i dužničko ropstvo. A skupa s Amerikom, sličnim se neokolonijalnim grabežom služe i u Africi i Aziji. Stoga i postoje ISIL i teroristi.

Nedjelja, 6. prosinca

Sabornik Živog zida, tako mlad a tako obmanjuje!

Zoran Milanović pozvao je k sebi Ivana Vilibora Sinčića koji je poziv, na poprilično iznenađenje u javnosti, prihvatio. Poslije sastanka predsjednik Živog zida je izjavio da nije bio na pregovorima, nego su "razgovarali o stanju u zemlji". Tako mlad a tako obmanjuje! Premijer koji to više nije i predsjednik stranke koja ima jednog zastupnika u Saboru razgovaraju o sudbini nacije! Više nego uvjerljivo! Nego, odazvao se Sinčić na slatki zov vlasti, dragoj svim "idealistima", živozidašima kao i mostovcima, bilo da koga ucjenjuju, da se priklanjaju nekoj ili se sami za vlast izbore. Je li ga i s toga sastanka silom odnijela Milanovićeva policija kao i iz dvorišta u kojima prosvjeduje prilikom ovrha?

Ponedjeljak, 7. prosinca

Hoće li nas iz krize izvući šerifi iz vukojebina?!

Je li današnji sastanak Mosta i koalicija početak konačnog (samo)nijekanja dviju najvećih stranaka, SDP-a i HDZ-a? Je li to gaženje svojih svjetonazora i povijesnih posebnosti? Je li to početak kraja dvaju autoriteta na kojima se četvrt stoljeća zasnivala vlast u Hrvatskoj, kako god je uspješna ili neuspješna bila? Je li to početak kraja i autoriteta hrvatske države i državnika? Je li to slom svake nade da će zemlju netko izvući iz krize, jer se zna da to ne može učiniti konglomerat kolektivnog vodstva sastavljenog po načelu podjele fotelja, nego samo jaka osobnost i jaka stranka ili jake stranke? Jedna izrazito manjinska strančica, skupina načelnika i gradonačelnika seoskih vukojebina i gradića diktira tko će biti premijer, tko potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora koji će se izmjenjivati i kome će pripasti koliko ministarstava. Ponaša se kao nasilnik iz kaubojskih filmova koji s pištoljem upada u saloon i zatečene drži u strahu, napetosti i spremnosti da učine sve što kaže...

Utorak, 8. prosinca

Izbjegavanje kaotičnog jednostranačja i izbora

Najavljen je sastanak predsjednice države s predsjednicima HDZ-a i SDP-a, pa se sjetih svog nedavno u Večernjaku objavljenog teksta pod naslovom "Koalicija HDZ-SDP obrana od 'uspaljenog' Mosta i novih izbora". Tom bi se koalicijom diktat jedne ucjenjivačke skupine zamijenio neusporedivo važnijim diktatom nacionalnih interesa zbog kojih bi se postigao dogovor. Posebnosti i udjeli HDZ-a i SDP-a u takvoj vlasti mogli bi biti prepoznatljivi tako da, na primjer, dvije godine predsjednik Vlade bude iz jedne, a potpredsjednik iz druge stranke, te potom dvije godine obratno. Tako bi se izbjeglo kaotično jednostranačje koje svojom samovoljom nameće titovski politbiro zvan Most, a izbjegla bi se i opasnost od sličnog ishoda novih izbora.

Srijeda, 9. prosinca

Divljaci su zlikovci bilo 
da je rat ili živimo u miru


Znakovitost napada na odmorištu Zir na autocesti Zagreb – Split na crnca Djiofacka Neguensija, koji radi kao ribar u tvrtki "Pelagos" Ante Gotovine, i Milana Mandića, proteže se svojom simbolikom sve do Domovinskog rata i suđenja u Haagu. I naoko nevažna činjenica da kod Gotovine rade crnci govori o tome za kakvu se Hrvatsku general borio, a napad na Kamerunca pokazuje kako među Hrvatima ima zlikovaca kakvih je bilo i u ratu u kojem su pravili zločine nad "crncima" Srbima, zbog kojih su i osuđeni u hrvatskim sudovima i zbog kojih je Gotovina nedužan proveo duge godine u haaškom zatvoru. Sreća je u nesreći što je Neguensi samo lakše ozlijeđen, a kad se incident dogodio, dobro je što otkriva tko smo kao ratnici i osloboditelji i normalni građani, a tko kao divljaci.

Četvrtak, 10. prosinca

Ma tko u svijetu kao Hrvati ima takve komšije

Generalu Lazareviću, koji je kao zapovjednik kriv što je u kratkom vremenu 1999. s Kosova protjerano 700.000 i ubijeno 7000 Albanaca, i kojemu su istekle dvije trećine haaške kazne, na povratku u Srbiju priređen je "carski doček", uz državne počasti (pozdravio ga je ministar rada Aleksandar Vulin, poznat kao veliki prijatelj Hrvatske). S gnjevom neki autori primjećuju kako se u isti koš stavljaju veterani oslobodioci Srbije u Prvom svjetskom ratu i zločinci iz ratova devedesetih i kako je pripremljena svetačka aureola za popa Macu koji je nadimak dobio zato što je, kao vođa četničke trojke u 2. svjetskom ratu, žrtve ubijao maljem, jer je municiju čuvao za ubijanje partizana. Inače je Srpska pravoslavna crkva 2005. Macu proglasila svecem, ista SPC koja osporava kanonizaciju Alojzija Stepinca!!! Ma tko u svijetu kao Hrvati ima takve komšije! 

>> Psihijatru Petrovu i Mostu Hrvati su "pacijenti" i "stado ovaca" 

>> Terorizam, četničke ambicije, izbjeglice... razlozi su za obvezni vojni rok

Komentara 5

MG
Maximus Genius
15:01 12.12.2015.

Ivkošiću, baš je zabavno čitati ove tvoje konfabulacije. A mogao bi se i sastaviti sa činjenicama i ispravno napisati u kojoj instituciji Stier djeluje. Dobro je što te VL stavio u premium sadržaj, da te što manje ljudi čita.

M9
Mirjana 952
11:32 13.12.2015.

Kako se sve događa baš sada nije slučajnost već namjera a iz tog izlazi smrad strvine kojom se hrane određeni likovi kako bi se održali u ovoj kaljuži u kojoj je jedini cilj održati se na vrhu bez obzira na cijenu. ZS

DU
Deleted user
15:13 12.12.2015.

bye bye, Karamarko ... imat ćeš sada vremena koliko hoćeš za druženje s prijateljom Velišom ... Bujancem ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije