Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Najveći svjetski sajam informatike, hannoverski CeBit ostao bez nekih velikih 'igrača'

Umjesto gigabyte ključna riječ postala je štednja

07.03.2009.
u 16:31

U nedjelju se zatvara CeBIT 2009, vodeći svjetski sajam informatike koji se od 2001. godine (i investicijske krize, tzv. dot-com bubblea) svake godine smanjuje, a ponajviše ove godine – zbog opće krize. Na sajmu koji je počeo u utorak izlagalo je za četvrtinu manje izlagača nego lani, što za prosječnog posjetitelja znači da se CEBIT s monstruoznih dimenzija sveo na gotovo ljudske: sada je moguće naći parkirališno mjesto, a ponegdje se ne morate puno laktariti da biste se probili do izložaka.

Bez AMD-a i Logitecha
No to istodobno znači da su mnogi ključni igrači izostali, i to ne samo iz sektora koje je konkurencija preotela CeBIT-u (potrošačka elektronika radije se izlaže na CES-u u Las Vegasu i IFA-i u Berlinu, mobiteli na sajmu u Barceloni) nego i iz osnovnog fokusa CeBIT-a: računalnih komponenti i periferije. Ove godine nije bilo primjerice AMD-a i Logitecha, a premda je zemlja partner sajma bila Kalifornija, nije bilo ni nasljednika dvojca koji je svoju garažu u Silicijskoj dolini pretvorio u središte informatičkog svemira: Hewletta i Packarda. No zato je tu bio prvi čovjek Kalifornije: guverner Arnold Schwarzenegger. “Neki će možda reći kako je ovo najgori mogući trenutak za održavanje ovakvog sajma, ali oni su potpuno u krivu”, odrešit je bio bivši glumac i nastavio u stilu svog najpoznatijeg lika, Terminatora: “Prestanimo cmizdriti (whinning), krenimo pobjeđivati (winning)”.

I on i ostali počasni gosti na otvaranju govorili su kako je kriza prilika da se inovacijama pronađe način za izlazak iz nje; upravo je primjena naprednih informatičkih tehnologija jedan od najsigurnijih načina da se ostvare poslovne uštede. Njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla kako je informacijska tehnologija sigurna investicija u krizi. Koliko je njihov optimizam imao odjeka, saznat ćemo tek nakon što sajam završi, jer su organizatori kao zmija noge krili podatak o broju posjetitelja dosad.


Prije službenog izlaska Windowsa 7, na CeBIT-u je predstavljen poveći broj računala koja umjesto tipkovnica i miša koriste ekran na dodir
Foto: CEBIT PRESS

CeBIT se sve više pretvara u poslovni sajam na kojem proizvođači predstavljaju PC komponente jedni za druge; ako ste računalni zanesenjak kojeg privlače matične ploče, grafički procesori i inovativna PC kućišta, na CeBIT-u ćete pronaći bezbroj zanimljivosti. Nasreću, bilo je tu dovoljno “gadgeta” koji će zainteresirati i znatno širi krug ljudi (isplati li se zbog njih potegnuti do Hannovera, drugo je pitanje).

Štedljivi GPS
Primjerice Garmin koji je predstavio GPS uređaj koji se savršeno uklapa u trend štednje zbog krize: on ne samo da izračunava najbolju rutu za vožnju (najkraću po udaljenosti, ali i onu najbržu s obzirom na prometne uvjete) nego čak i onu na kojoj ćete potrošiti najmanje goriva. Garminov GPS do uštede goriva vodi i kroz igru: mjeri kako koristite gas, kočnicu i mjenač te vam kaže koliko ste goriva uštedjeli, potičući vas da ostvarite bolji rezultat kao da se radi o videoigri u kojoj tamanite svemirce. Uštedu nudi i Acer, ali na sasvim drugačiji način: njihovi novi smartphonei najjeftiniji su takvi uređaji ikad: C1 i E1 s Windowsima Mobile 6.5 moći ćete nabaviti za pedesetak eura.

I glavna zvijezda sajma, netbook, na neki način je simbol uštede i krize. Jeftina, malena i jednostavna netbook računala na CeBIT-u je predstavilo nekoliko tvrtki koje dosad nisu radile PC-e, a rodonačelnik trenda Asus predstavio je tri kućna računala Eee koja slijede istu netbookovu filozofiju: niska cijena, jednostavna uporaba i kompaktne dimenzije; jedno od njih je cijelo stalo u tipkovnicu, na kojoj je i maleni ekran.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?