Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umjesto Blackberryja Obama dobiva 'Barackberry'

22.01.2009.
u 18:27

Čini se da se novi američki predsjednik Barack Obama ni nakon ulaska u Bijelu kuću neće morati odreći svoje omiljene igračke. Riječ je o mobilnom telefonu Blackberryju o kojem je Barack navodno ovisan, a to se često moglo vidjeti za vrijeme predizborne kampanje kada su ga fotografi "lovili" dok je čitao svoje e-mailove i slao SMS poruke.

Problem je nastao nakon Obamine pobjede na izborima što je dovelo u pitanje daljnje posjedovanje Blackberryja. Poznato je da Bijela kuća, zbog sigurnosti, baš i "ne voli" tehnološke inovacije. Blackberry ima GPS što bi hakerima moglo omogućiti upad u sustav i otkrivanje lokacije na kojoj se predsjednik u svakom trenutku nalazi.

Obama je inzistirao na tome da mu sigurnosni dužnosnici dopuste daljnje posjedovanje Blackberryja obrazloživši to kao održavanje veze sa stvarnim svijetom. Čini se da su za prvoga crnog predsjednika SAD-a stručnjaci smislili rješenje.

Obama bi uskoro trebao dobiti sigurniju verziju Blackberryja koja će se u žargonu nazivati "Barackberry". Njegova vrijednost je 3350 dolara, a bit će potpuno siguran za komunikaciju bez mogućnosti bilo kakvih hakerskih upada.

Ipak, u Bijeloj kući i dalje na snazi ostaje svojevrsna zabrana komunikacije SMS porukama.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?