Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Umjesto Blackberryja Obama dobiva 'Barackberry'

22. siječnja 2009. u 18:27 1 prikaza

Čini se da se novi američki predsjednik Barack Obama ni nakon ulaska u Bijelu kuću neće morati odreći svoje omiljene igračke. Riječ je o mobilnom telefonu Blackberryju o kojem je Barack navodno ovisan, a to se često moglo vidjeti za vrijeme predizborne kampanje kada su ga fotografi "lovili" dok je čitao svoje e-mailove i slao SMS poruke.

Problem je nastao nakon Obamine pobjede na izborima što je dovelo u pitanje daljnje posjedovanje Blackberryja. Poznato je da Bijela kuća, zbog sigurnosti, baš i "ne voli" tehnološke inovacije. Blackberry ima GPS što bi hakerima moglo omogućiti upad u sustav i otkrivanje lokacije na kojoj se predsjednik u svakom trenutku nalazi.

Obama je inzistirao na tome da mu sigurnosni dužnosnici dopuste daljnje posjedovanje Blackberryja obrazloživši to kao održavanje veze sa stvarnim svijetom. Čini se da su za prvoga crnog predsjednika SAD-a stručnjaci smislili rješenje.

Obama bi uskoro trebao dobiti sigurniju verziju Blackberryja koja će se u žargonu nazivati "Barackberry". Njegova vrijednost je 3350 dolara, a bit će potpuno siguran za komunikaciju bez mogućnosti bilo kakvih hakerskih upada.

Ipak, u Bijeloj kući i dalje na snazi ostaje svojevrsna zabrana komunikacije SMS porukama.

(A.Be.)

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke