Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA MEDICINARA Ogorčeni i u Karlovcu

Ugovore vraća 30 liječnika u Karlovačkoj županiji

14.01.2009.
u 16:18

KARLOVAC – Tridesetak liječnika opće medicine u Karlovačkoj županiji izrazilo je ogorčenje i revolt najnovijom reformom zdravstva. Vratit će ugovore, koje ne žele potpisati, a u skladu s time, svojim pacijentima ni ne naplaćuju participaciju. Nove zdravstvene promjene, koje su stupile na snagu početkom ove godine, tako nisu dobro prihvaćene ni kod karlovačkih liječnika, kojima je dosta novih nameta.

Troškovi su sve veći
– Cijela opća medicina protivi se ovim mjerama, što je pokazano i na središnjem skupu u Zagrebu. Glavarine već drugi put u deset godina idu dolje, a troškovi su sve veći. Ukoliko se i ovaj put glavarina smanji dvadeset posto, možemo slobodno zatvoriti svoje ambulante – ogorčeni su karlovački liječnici. Napominju da mjesečno imaju trideset različitih računa koje moraju podmiriti, od struje, vode, grijanja, do skupih medicinskih potrepština i opreme, te obveza prema medicinskim sestrama.

– Onih 25.000 kuna o kojima ministar zdravstva priča nije naša plaća. Iz toga treba podmiriti brojne obveze, kojih imamo kao da smo neka korporacija. S druge strane nemamo mogućnosti za kupnju ultrazvuka ili sličnog aparata, jer smo svi u kreditima, a takva oprema zastarjeva za dvije, tri godine – upozoravaju karlovački liječnici. Oni koji se nisu odlučili za bojkot i prate upute i odluke mjerodavnog ministarstva, ističu da je problem što su svi od samog početka uskraćeni za prave informacije.

– Potpisat ću ugovor, jer ću tek onda znati što je dobro, a što nije. Solidaran sam sa svojim kolegama, ukoliko smo oštećeni, ali ne znam jesmo li. Žao mi je što oni ne nude rješenja. Legalist sam i sve dok vrijede pravila, pridržavat ću ih se. Prije svega smo tu zbog pacijenata – smatra dr. Amirudin Talakić.

Povećanje u dodatku
Na adrese liječnika opće medicine ovih je dana stigao i dodatak ugovora. Njime su definirana sredstva za uredno ispunjavanje obveza, kao i fiksni iznos od 1.500 kuna mjesečno za naplatu sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću troškova zdravstvene zaštite, što je u odnosu na 2008. za standardni tim 9-postotno povećanje fiksne glavarine. No, to ne piše i u aneksu ugovora koji liječnici moraju potpisati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?