Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Ubijanje autonomije zbog – šnicla

21.09.2008.
u 17:49

Nešto je bilo čudno u snimkama iz akcije Index. Poslije sam shvatio da su to bila - lica policajaca. Dok su se nevoljko uspinjali po stubama fakulteta, iznosili fascikle i registratore, kompjutore profesora, u zoru kucali na vrata uglednih akademaca bilo im je neugodno, nigdje nije bilo onog ponosnog, pomalo arogantnog izgleda dok privode kapitalce. Gledali su u pod i u stranu, svjesni da tu nešto “ne štima”.

A ne štima kada stotine uniformiranih ljudi ulazi u prostore Sveučilišta. U pravu je bivši rektor, dekan i ministar vanjskih poslova prof. dr. Zvonimir Šeparović kada kaže da je, bez obzira na opravdanost, ovaj masovni juriš policije na fakultete narušio autonomiju Sveučilišta. Koja je, ne bez razloga građena vjekovima. – Društvo se mora naviknuti da crkve, sudovi, bolnice, sudovi, parlamenti i sveučilišta imaju svoju autonomiju”. Svoju “vlast”. Aktualni rektor Aleksa Bjeliš u vrijeme racije boravi u Bologni, gradu gdje je osnovano najstarije europsko (pravno) sveučilište.

I gradu koji simbolizira upravo - autonomiju akademcima (Magna Charta Universitatum). Koja je izborena da sačuva dignitet sveučilišta u odnosu na volje vlastodržaca, ideologija i politika. Koja je, u Hrvatskoj '71. uspjela sačuvati mnoge studente da ne završe u zatvorima jer su se sklonili iza vrata fakulteta, na koje policija nije smjela bez posebne dozvole. Rektor je, kažu, dao dozvolu za akciju, ali je, kao čelni čovjek sveučilišnih vlasti, propustio dogovoriti primjerene uvjete – bez hajke, masovke i ponižavajućeg prekida nastava.

Ovako, u političkoj akciji koja podsjeća na onu anegdotu o onome koji je ubio kravu radi šnicla, polovica privedenih akademaca više nije osumnjičeno, a da nisu imali zaštitu rektora kada su ih mediji “razapinjali”. Narušena je autonomija “pete državne vlasti”, a očito je da je društvo ovako izgubilo vjeru u još jednu važnu instituciju. Zbog – “šnicla”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?