Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U knjižnici predstavljeni sokolovi

U redu za bliski susret s pticama grabljivicama

14.11.2008.
u 18:03

Siščani su u četvrtak imali priliku vidjeti nesvakidašnji prizor.

Revitalizacija sokolova
U Narodnoj knjižnici i čitaonici u Sisku, u Rimskoj ulici, predstavljeni su sokolovi, među kojima su bila i dva stepska sokola.

Naime, Sokolarstvo Petrinja, udruga za zaštitu ptica grabljivica i sokolarstvo, organizirala je predavanje u knjižnici kako bi najmlađima približila život tih ptica.

- Većina ljudi danas je prvi put u životu imala priliku vidjeti živog sokola. Stepski sokoli su ugrožena vrsta u Hrvatskoj. Postoje samo dva gnijezda te vrste, a naša udruga zauzet će se za njihovu revitalizaciju - kazao je Tomislav Cvar, predsjednik udruge.

Osim sokola posjetitelji su imali prigodu vidjeti i opremu potrebnu za bavljenje sokolarstvom, rukavicu, kapicu koja služi da umiri životinje, razne časopise i stručnu literaturu o sokolovima.

Stranci u udruzi
- Udruga je osnovana u veljači ove godine i ima 40-ak članova. Većinom su to Španjolci, Francuzi i Talijani, a Hrvata je najmanje. Razlog je vjerojatno što Hrvatska ima problema s prihvaćanjem čudnih stvari. No vrsta lova sa sokolovima je plemenita jer sokolovi rade nešto što bi radili i u prirodi, a naša udruga ih želi spasiti od izumiranja - kazao je Cvar. Udruga je izgradila nastambe za ptice i trenutačno pribavlja opremu.



Želite prijaviti greške?