Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARE SORTE Udruga za potporu poljoprivredi Moja zemlja počela jedinstven lokalni projekt očuvanja starih sorta jabuka

U potrazi za izgubljenim sortama jabuka kao nacionalnim blagom

vrt-02-txt.jpg
import
04.01.2006.
u 19:01

Krije li se na obroncima Zlatne doline poneka autohtona sorta jabuka ili ona koja je davno iščeznula iz europskih voćnjaka, a ovdje se sačuvala u ponekom izumirućem selu i nije ju imao tko zamijeniti nekom modernom sortom trebao bi nam otkriti na Danima jabuke u Požegi predstavljen projekt Udruge za potporu poljoprivredi Moja zemlja. Već na početku projekta članove Udruge, a posebno voditelja projekta dipl. ing.

Tomislava Božičevića obradovalo je što su već do sada pronašli 60-ak sorta, a još ih toliko svakako očekuje. Sve su obilježene i s njih su uzete plemke koje su nakalemljene na podlogu divlje jabuke. U jesen 2004. godine posađene su na nekoliko različitih mikrolokaliteta s obzirom na nadmorsku visinu i vrstu tla kako bi se mogle praviti usporedne analize. Sve su sadnice šifrirane, a posađene su u pojedinih voćara koji su donirali svoje zemljište, s time da im je sadnica darovana uz obvezu da omogućuju stručnjacima da prate stanje voćke koje do sada još nisu bile tretirane nikakvim zaštitnim sredstvima. Na proljeće će se obaviti prva rezdiba, a zaštita se još neće primjenjivati.

– Sad imamo bazni materijal koji je selekcioniran, a koji ćemo također razmnažati. Kad ove sorte prorode, a to će biti za pet do sedam godina, obavit ćemo komparativne analize te napraviti i DNK analizu. Tada ćemo točno znati jesu li neke od tih sorata autohtone te ako jesu, zatražit ćemo njihovo priznanje.

Možda nađemo i neke sorte koje su iščezle iz europskih voćnjaka, a još su tu. Želimo evidentirati i sačuvati tu naslijeđenu baštinu kao svoje blago za buduće naraštaje te povećati zastupljenost starih sorata jabuka, ali i njihovim križanjem dobiti nove. Možda se neka od njih pokaže i toliko unosnom da bismo po njoj mogli postati prepoznatljivi u svojoj ponudi na europskom tržištu – objašnjava Božičević.

Želite prijaviti greške?