Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŠEVINE Zgrade oštećene u ratu nagrđuju središte mjesta i opasne su za prolaznike

U obnovi 36 stanova u Dvoru

01.01.2009.
u 16:39

Prošlo je više od trinaest godina od Domovinskog rata, a u nekim dvorskim ulicama mnoge zgrade podsjećaju i danas na ratne strahote.

Mnogo je ruševina u Dvoru, ali u takvu stanju nisu samo zbog oštećenja u Domovinskom ratu.

Ruglo u središtu
Poznato je da su se u Dvoru vodile posljednje borbe za potpuno oslobađanje hrvatskoga teritorija. Normalno je da su tada bili oštećene i mnoge višestambene zgrade i kuće. Te su građevine i danas ruglo u Dvoru, a i opasne su za prolaznike, pogotovo one u središtu mjesta.

Naime, većina vlasnika stanova i kuća s Olujom je napustila Dvor, bez namjere da se vrati i obnovi svoj dom, a kuće koje se ne održavaju, propadaju. Od nekadašnjih dvjestotinjak društvenih stanova, a sada državnih, u desetak stambenih zgrada, obnovljeno ih je četrdesetak, u dvjema zgradama. Ove godine obnovljena je jedna i u tijeku je obnova još triju stambenih zgrada.

- U tri zgrade koje se obnavljaju ima ukupno trideset šest stanova. Zgrada u Ulici Vladimira Nazora ima osamnaest stanova, a obnavlja je tvrtka Palir iz Zagreba. Zgrada u Bušićevoj ulici, koju obnavlja firma Građenje Petković iz Zagreba, ima dvanaest stanova, a onu na Trgu bana Jelačića, u kojoj je šest stanova, obnavlja tvrtka Ramadom, također iz Zagreba.

Stanari iz nekih od tih zgrada preseljeni su u zgrade u kojima je bilo slobodnih stanova. To su uglavnom oni koji se nisu uspjeli snaći za smještaj.

Stanovi se obnavljaju za bivše nositelje stanarskoga prava, odnosno za one koji su stambeno zbrinuti.

Obnovu triju stambenih zgrada u Dvoru financira Ministarstvo regionalnog razvoja i vodnoga gospodarstva - doznali smo od Nikole Arbutine, donačelnika Općine Dvor.

Privremeni smještaj
U Dvoru se može čuti kako se veći broj stanara snašao i sam pronašao privremeni smještaj kod obitelji ili u privatnoj kući.

- Što se tiče privremenog preseljenja, stanari nisu uopće prigovarali, dapače, nekima je bilo i u neku ruku drago, jer znaju da će se vratiti u obnovljen stan u kojem će imati veći komfor nego prije obnove - rekao je Franjo Juranović, donačelnik Općine Dvor.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?