Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIHINELOZA

U Karlovcu zaražene dvije divlje svinje

17.11.2008.
u 17:07

KARLOVAC – Veterinarske stanice i ambulante u Karlovačkoj županiji počele su obvezne preglede mesa na trihinelu, a da je oprez potreban potvrđuje i prije nekoliko dana utvrđena jaka zaraza trihinelom kod dvije divlje svinje otkrivena na karlovačkom području.

– Veterinarska stanica Duga Resa i ambulante u Generalskom Stolu, Netretiću i Bosiljevu redovito obavljaju preglede, a uveli smo i dežurstva vikendom, jer očekujemo da će s dolaskom hladnijeg vremena biti sve više kolinja svinja na našem području. Osim što je pregled na trihinelozu zakonom obvezan, podsjećam da je trihineloza za ljude opasna parazitna bolest koja, dođe li do zaraze, ostavlja trajne posljedice i oštećenja na ljudskom organizmu – kaže Damir Škrtić, veterinar u ambulanti u Generalskom Stolu.

Za obavljanje pregleda na trihinelu potrebno je donijeti pet centimetara mesa od ošita i priložiti broj markice, a cijena pregleda ove je godine, nakon dužeg vremena, povećana, pa sada po svinji valja izdvojiti 44,90 kuna s PDV-om.

Veterinari na poseban zahtjev stranaka obavljaju i pregled suhomesnatih proizvoda, što je posebno važno za kobasice i slične proizvode izrađene od izmiješanih vrsta mesa, ali je cijena toga postupka zbog zahtjevnijih pretraga 120 kuna. (I. M. Z.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?