Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO Europska komisija objavila Jesenska gospodarska predviđanja

U Hrvatskoj oporavak 2010. godine

VL
Autor
Stojan De Prato
03.11.2008.
u 15:07

Rast bruto domaćega proizvoda uz stalne cijene u Hrvatskoj će se u ove godine smanjiti na 3,5, s lanjskih 5,6 posto. Dogodine bi trebao dodatno pasti, na tri, da bi 2010. ponovno porastao na četiri posto. Piše to u Jesenskim gospodarskim predviđanjima za razdoblje do 2010. godine, koje je objavila Europska komisija. Rast privatne potrošnje s lanjskih bi se 6,2 prepolovio na ovogodišnjih 3,1, a dogodine bi još pao, na samo 2,5 posto, da bi u 2010. ponovno blago porastao, na tri posto. Rast javne potrošnje smanjivao bi se tijekom čitavog predviđanjima obuhvaćenog razdoblja, s lanjskih 3,4 na ovogodišnjih tri, dogodišnjih 2,5, te na samo dva posto u 2010.

Inflacija, koja je s lanjskih 2,9 narasla na ovogodišnjih 6,5 posto, dogodine bi iznosila 4,5, a u 2010. četiri posto. Ukupni dug bi se, pak, nastavio smanjivati, s lanjskih 37,7 na ovogodišnjih 35,8, dogodišnjih 35,4 te na 34,3 posto BDP-a na kraju 2010. godine. Smanjivala bi se i stopa nezapolenosti, koju je EK lani procijenio na 9,6, a ove godine na 9.2, dogodine na devet, a 2010. na 8,7 posto radne snage.

Ovogodišnje znatno smanjivanje privatne potrošnje EK obrazlaže smanjenim vladinim prijenosima umirovljenicima, kao i usporavanjem rasta kredita. Smanjenje javne potrošnje objašnjava njezinim vrlo visokim lanjskim iznosima zbog predizbornih razloga, te ističe da ulaganja ostaju snažna, kako zbog građevinarstva tako i zbog niza javnih radova. Smanjenje izvoza opravdava, pak, smanjenom potražnjom hrvatskih trgovinskih partnera u EU zbog prijeteće recesije.

Globalna je novčarska kriza na Hrvatsku do sada imala samo ograničen izravan učinak, no novčane su posudbe poskupjele, a mali, ako ikakav, gospodarski rast u zapadnoeuropskim zemljama dodatno će smanjiti prilike za hrvatski izvoz, upozorava EK. Domaća će potražnja također biti “znatno umjerenija” jer su nedavni rast inflacije i pad vrijednosti dionica smanjili stvarne raspoložive prihode. Smanjeni proračunski prihodi će, pak, smanjiti javnu potrošnju, iako bi nedavni rast zapošljavanja i plaća u javnome sektoru mogao djelomičnio nadoknaditi ukupan pad potražnje.

Na razini EU ove se godine očekuje rast BDP-a od samo 1,4 posto, upola manje nego lani, a dogodine bi se usporio na jedva zamjetnih 0,2, dok bi u 2010. porastao na samo 1,1 posto. Europske recesije, dakle, ne bi bilo, iako su pojedine zemlje već ove godine u nju upale.

Želite prijaviti greške?