Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA Münchenski Hofbräuhaus najpopularnije je svjetsko okupljalište pivopija u kojemu nema krigli manjih od litre

U Hitlerovoj pivnici

308981.jpg
import
23.09.2005.
u 14:38

S ljubavlju Nijemaca prema pivu usporediva je jedino ljubav Zagoraca i Prigoraca prema gemištima ili Slavonaca prema rakiji, a broj pivnica u njemačkim gradovima s brojem kafića u Zagrebu. Stoga će svaki turist u Münchenu večer obvezno sačuvati za posjet jednoj od brojnih pivnica. No, i za provod u najvećoj i najpopularnijoj pivnici Hofbräuhaus. Pivnicu rijetko tko zove tim imenom češće je turisti i domaći ljudi nazivaju Hitlerovom pivnicom.

S perecima bolje prija
Oako je pivnica sagrađena 1589. godine, ostat će zapamćena po dvadesetim godinama 20. stoljeća, kada je u njoj Adolf Hitler s istomišljenicima kovao plan da zavlada svijetom. Hitler je u njoj 1920. godine održao i govor, koji je prethodio osnivanju Nacionalsocijalističke partije.

Pivnicu mnogi smatraju i najpoznatijom u svijetu, a na gotovo desetak tisuća "kvadrata" strane i do 4000 gostiju! Pivnica ima nekoliko golemih prostorija, proteže se i na kat zgrade te dvorišni dio, u koji stane petstotinjak ljudi. U pivnici su i dvije suvenirnice te trgovina s pecivom i neizbježnim perecima.

Litra ili ništa
Pivo se toči isključivo u kriglama od litre manjih u pivnici i nema a konobari će se nemalo začuditi svakome tko naruči neko drugo piće. Hofbräu pivo, zapravo, je jedno od najboljih svjetskih piva, tvrde konobari, ali i pivopije.

Poslovno često dolazim u München i onda gotovo svaku večer provodim u "Hitlerovoj pivnici". Među gostima se stvara posebna veza, nakon nekoliko piva svi se osjećamo kao najbolji prijatelji. Pijem pivo svakodnevno već dvadesetak godina, pa mislim da sam kompetentan tvrditi da je Hofbräu najbolje pivo na svijetu objasnio je jedan od gostiju, Englez Andrew Dunn. Uz pivo, gosti se, naravno, za ozbiljnije jelo zagrijavaju pivničkim perecima. Nijemci obično jedu neku od varijanti svinjetine s krumpirom ili kobasice, hrenovke na roštilju te pečenice. Poseban specijalitet je, pak, buncek s kiselim zeljem i restanim krumpirom.

Ples na stolovima
Pivnica se otvara oko 19 sati, a nakon nekoliko ispijenih piva, počinje svirati kućni band Ompah. U ritmu bavarskih poskočica, koje izvode glazbenici u "lederhozama", počinju se gibati gotovo svi gosti, a potkraj večeri i stolovi su puni plesača. Stalni gosti imaju povlasticu da mogu sjediti za posebnim stolom nazvanim "Stammtisch". No, do njega nije jednostavno doći. Mjesto za stalnim stolom dobiju tek oni koji su u pivnici svaku večer, ali uvjet je i da ih zapamte konobari, kojih svaku večer radi i 70-ak. No, jedan detalj narušava imidž pivnice, a zbog njega se Hitler vjerojatno "okreće u grobu" desetke krigli u rukama nose konobari i konobarice Korejke, Turci, Arapi, Pakistanci...

Oko 70 posto konobara čine imigranti. No, mi nismo ljubomorni, dapače, da nema njih, ne bi tko imao raditi. Rijetki se Nijemci odlučuju raditi u pivnicama ispričao je konobar Johannes Würzenberger. Dodaje i da pivnica nije "Hitlerova" jer je on samo dvaput boravio u njoj. Ostatak je priče, tvrdi legenda. Doista, ni u jednom se kutu ne može zamijetiti nikakva veza s Hitlerom, osim jednog detalja. U suvenirnici je u ponudi figurica nazvana "Činovnik". Bila bi gotovo nezamjetna da brkovima i frizurom neodoljivo ne podsjeća na nacističkog vođu.


Pečenice, hrenovke i svinjetina na tisuću načina s krumpirom

Cijene piva u "Hitlerovoj pivnici" ne razlikuju se mnogo od cijena u ostalim münchenskim pivnicama. Litra hofbräua stoji pedesetak kuna. No, cijena pereca astronomska je oko 24 kune! Znatno su povoljnija konkretna jela porcija svinjetine s krumpirom stoji od 60 do 80 kuna, što nije skupo ni za hrvatske pojmove. No, osim svinjetine na tisuću načina i pivničkih specijaliteta, poput kobasica, hrenovaka ili pečenica, pivnica nudi premalo jela i specijaliteta koji bi privukli gastronome.

Želite prijaviti greške?