Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIR I DOBRO

U gradu vrijedna franjevačka relikvija iz talijanskog Assissija

13.03.2009.
u 16:45

KARLOVAC – Velebni križ sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda, u najavljeno je vrijeme iz talijanskog Assissija i tamošnje crkvice sv. Damjana stigao u Karlovac.

U crkvu Presvetog Trojstva i Franjevački samostan unijeli su ga karlovački franjevci na čelu s gvardijanom Franjom Tomaševićem. Pritom je organizirano moljenje franjevačke krunice i održana sveta misa.

Na početku Franjina života stajao je križ u crkvici sv. Damjana. Budući da se taj svetodamjanski križ i govor s križa neizbrisivo urezao u njegovo sjećanje i obilježio cjelokupni kasniji Franjin život, postao je središte svih franjevačkih događanja tijekom jubilarne godine, koja se odvijaju pod geslom: Franjo, idi i popravi moju kuću. Križ sv. Damjana iz Asssisija pruža izvrsnu mogućnost progovoriti o franjevačkoj teologiji i kristocentrizmu koji je bio u središtu Franjina života i njegovu “popravljanju kuće”, odnosno Crkve.

Kao što je jučer priređen klasični križni put sa svetom misom i propovijedi i klanjanjem, danas će se se prirediti u 11.30 križni put, promatranje ili razmatranje uz slike koje su na križu sv. Franje, a iza toga i sveta misa s propovijedi koju će voditi provincijal franjevački fra Željko Željeznjak.

Sutra, na treću korizmenu nedjelju, zagrebački pomoćni biskup msgr. Vlado Košić vodit će od 17.30 križni put, misu s propovijedi i ispraćaj križa svetog Franje iz Karlovca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?