Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVENTURA

U Getrou kažu da će radnicima platiti dodatak i dati slobodan dan

03.02.2009.
u 19:56

Radnicima koji su radili u nedjelju osiguran je dan odmora u tekućem tjednu umjesto nedjelje te će im se platiti dodatak za rad nedjeljom prema odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, tvrdi Marija Jalšovec, direktorica marketinga Getroa, čiji prodavači posljednje četiri nedjelje rade inventuru.

Trgovački lanci izigrali zabranu rada nedjeljom

A time nije prekršen Zakon o trgovini koji zabranjuje rad trgovinama nedjeljom. Na tvrdnje radnika kako su im naredili da automobile ostavljaju tamo gdje neće biti uočljivi, Jalšovec odgovara da im je interno pravilo automobile parkirati na stražnjem parkiralištu – kako bi kupcima omogućili što bolje uvjete kupnje.

Zabrana rada trgovina nedjeljom nema smisla ni zakonske utemeljenosti, tumače i pravni stručnjaci. – Zakonodavac je ušao u sferu u koju nije smio ući. Isprika da to radi zato što radnici nisu adekvatno plaćeni za radnu nedjelju ne stoji jer postoji ZOR i inspekcija rada koji to kontroliraju. Zabrana je, po meni, i protuustavna jer dovodi poduzetnike u neravnopravan položaj – mišljenje je odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Sindikat trgovine danas će tražiti inspekcijski nadzor u Getrou, kako bi utvrdili tko je i kada donio odluku da postoji prijeka potreba rada u nedjelju te je li taj rad evidentiran. Tražit će i što hitniji sastanak s Udrugom trgovine HUP-a i predstavnicima Ministarstva gospodarstva.

– Da vidimo zašto se pravi lakrdija od zakona – ustvrdila je Dragica Mišeljić, predsjednica STH-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?