Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

U dugu čak 52 posto Hrvata, spas je u interventnom fondu za potrošače

20. studenoga 2008. u 00:16 1 prikaza

Europska koalicija za odgovorno kreditiranje u sklopu koje djeluje i hrvatska udruga Život u plusu prihvatila je Londonsku deklaraciju kojom se od vlada europskih država traži osnivanje interventnog fonda, namijenjenog kućanstvima koja kasne s otplatom hipotekarnih kredita.

“Kriza je rezultat dugoročnog zanemarivanja interesa potrošača na kreditnim tržištima te neprimjerenog reguliranja industrije financijskih usluga. Tijekom posljednjih 20 godina svjedoci smo postupnog slabljenja zaštite potrošača uime podrške slobodnim i učinkovitim tržištima”, piše u deklaraciji.

Londonska deklaracija, u povodu globalne kreditne krize, uputila je europskim vladama šest zahtjeva kojima bi potrošači lakše prebrodili krizu.

“Osim financijskih institucija, vlasti trebaju zaštititi i potrošače. Iz interventnog fonda namijenjenog kućanstvima sredstva bi se koristila za pomoć zajmoprimcima u restrukturiranju hipotekarnih kredita do podnošljivih iznosa rata i kamata tijekom idućih pet-10 godina”, stoji u deklaraciji.

Više od polovice hrvatskih kućanstava (52 posto) zaduženo je, a dvije trećine građana svojom plaćom ne mogu pokriti osnovne životne troškove, pokazuju jučer prezentirani rezultati Centra za istraživanje tržišta GfK. (A. M.)

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije