Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI LISTOPAD U 28 dana ubilo se sedmero stanovnika

U 9 mjeseci u županiji čak 26 samoubojstava

Teška socijalna situacija jedan je od uzroka suicida
Foto: Arhiva VL
29.10.2008.
u 18:24

KARLOVAC – Čak 26 samoubojstava počinili su stanovnici Karlovačke županije u prvih devet mjeseci ove godine. To je šest više nego u cijeloj lanjskoj godini. Posebno brine podatak da je u listopadu ruku na sebe diglo čak sedam stanovnika. Stručnjaci ipak kažu da situacija nije alarmantna.

Krizne godine
Karlovačka je županija po broju samoubojstava u državnom prosjeku. Najviše ih je u Zagorskoj, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Svaki čovjek koji se odluči na takav čin nama je zapravo upozorenje da mu kao društvo nismo uspjeli ponuditi mogućnost izbora, odnosno izlaza iz situacije za koju je mislio da ju je moguće riješiti jedino dizanjem ruke na sebe. U tom smislu prevencija samoubojstava je prevencija takvih stanja. Bezvoljnost, ekonomska kriza, teške i neizlječive bolesti, pad interesa i volje za život uopće, samo su neki od najčešćih uzroka samoubojstava – napominje ravnatelj Obiteljskog centra Karlovačke županije Ivan Delić. Po podacima iz PU karlovačke, u šesnaest slučajeva samoubojstvo su počinili muškarci, koji to čine četiri puta češće od žena. Kada promatramo starosnu dob, na taj strašan čin uglavnom su se odlučivale osobe treće životne dobi.

– Upravo bi takvim osobama trebalo posvetiti puno veću pažnju. Stoga Obiteljski centar uskoro planira pokrenuti program kojim bi bila obuhvaćena upravo ta problematika – najavio je ravnatelj Ivan Delić. Stručnjaci također upozoravaju da treba uzeti u obzir da se određeni broj samoubojstava ne prijavi, odnosno da postoji takozvana siva brojka. Ovdje se spominje policijska statistika, a postoje ljudi koji popiju tablete i dođu u bolnicu ili postoji samo sumnja bez dokaza, a svega toga nema u ovim brojkama.

Najčešće vješanje
– Već sljedeće godine može se dogoditi da broj samoubojstava bude manji. Zajedno sa svojim kolegicama dr. Lucijanić, dr. Bičanić i dr. Bujević-Grba bavio sam se upravo tom problematikom te smo došli upravo do spomenutih saznanja da naša županija ne odskače od državnog prosjeka. Depresija i alkoholizam bolesti su koje uglavnom dovode do samoubojstava, a najčešći način je vješanje i potom vatreno oružje – napominje priznati karlovački psihijatar dr. Goran Arbanas. Iako u županiji ne postoji broj za psihološku pomoć, građani stručni savjet ili preporuku kome se obratiti mogu dobiti na telefonu Obiteljskog centra 411-446.


Želite prijaviti greške?