Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RH NAJVIŠE MITA U JAVNIM NABAVAMA I GRADITELJSTVU

Tvrtke iz Rusije, Kine, Meksika i Italije najsklonije davanju mita

09.12.2008.
u 15:22

Tvrtke iz Rusije, Kine, Meksika, Indije i Italije u svom poslovanju kao i izvozu dobara i usluga najviše se koriste mitom i korupcijom. Za razliku od njih, kompanije iz Belgije, Kanade, Nizozemske i Švicarske gotovo nikad ili rijetko posežu za podmićivanjem ne bi li došle do nekih poslova.

Najčešće se podmićuju dužnosnici zemalja u kojima se kani poslovati, a nisu rijetka ni netransparentna plaćanja ili davanje novca koji se nigdje u papirima službeno ne evidentira.

Tvrtke koje se žele dokopati posla daju najviše mita odnosno korumpiraju u energetskom, građevinskom te sektoru javnih radova. U poljoprivredi je pak korupcija najmanje izražena, a velike svjetske tvrtke najmanje su zainteresirane za davanje mita u tom sektoru gospodarstva.

Haiti - najkorumpiranija država
Podaci su to koje su danas, obilježavajući 9. prosinca, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, iznijeli predstavnici Transparency Internationala Hrvatske.

Predsjednik te nevladine organizacije u RH Zorislav Antun Petrović naveo je kako je Haiti najkorumpiranija država svijeta dok te nemile društvene pojave gotovo da nema u skandinavskim zemljama poput Norveške i Finske.

Hrvatska bez prolazne ocjene
Što se pak Hrvatske tiče, ona još nema prolaznu ocjenu u borbi protiv korupcije, ocjenjuje Petrović. Prema istraživanjima, naša zemlja zasad na ljestvici do deset (gdje je ocjena deset maksimalna u borbi protiv korupcije) ima ocjenu 4,4.

To znači da se još mnogo toga u društvenom sustavu mora unaprijediti u borbi protiv korupcije. Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije pridružio se i ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavivši da će 2009. biti prekretnica u borbi protiv korupcije.

Tome će, prema njegovoj ocjeni, pomoći i protumafijaški zakoni, ustrojena uskočka vertikala te široka kampanja u javnosti o suzbijanju korupcije.


Šimonović bez komentara o sumnjama na korupciju u HNL-u i na HTV-u

Gdje god korupcija bude dokazana, bit će i sankcionirana - poručio je ministar pravosuđa Šimonović na novinarsko pitanje da komentira moguće slučajeve korupcije na HTV-u i u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Poručio je kako postoje organi koji su dužni otkriti što se točno dogodilo, pa neka rade svoj posao. (S.M.)

Želite prijaviti greške?