Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Zrnce nužne političke nekorektnosti Ante Tomića u 'Subotom ujutro'

14.12.2014. u 12:45

Pisac i novinar Ante Tomić propagira svoj novi, šesti, roman „Veličanstveni Poskokovi" i komentira neki skup na koji nije bio pozvan.

RTL DANAS

Nedjelja, RTL TV, 18.30

Voditelj Tomislav Jelinčić veselo izgovara vijest da je u Vinkovcima rođeno deset posto djece više nego prošle godine. Demograf Anđelko Akrap obrazlaže da je vjerojatno riječ o mlađem doseljenom stanovništvu koje je ušlo u plodnu dob. Po izgledu i izjavama mladih majki možemo zaključiti da je ugledni stručnjak u pravu. Jedna od njih izjavljuje da bi željela imati više djece, ako bude moguće. Poslije izjava vidjeli smo gospodina Akrapa koji ponavlja, ali ga nitko ne sluša, ni ova ni prošle vlade: Vlada treba odrediti dugogodišnju politiku ekonomskog razvoja i u skladu s njom dugoročnu demografsku politiku. Zahvaljujući sretnom slučaju, ili većoj novinarskoj i uredničkoj pažnji, majke su izgledale sretno i zadovoljno. Sve u svemu, u vinkovačkoj bolnici ove godine rođeno je pedesetero djece, što je bila jedina dobra vijest u cijeloj ovoj RTL-ovoj emisiji, poduprta i novošću o pojeftinjenju benzina i čvaraka. (vijenac)

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 23.10

Vrlo rijetko se u studiju HRT-a pojavljuju gosti koji su ugledni znanstvenici međunarodnog ranga, rjeđe ih voditeljice dočekuju riječima "nažalost, nemamo toliko puno vremena", a nikad ih ne ispraćaju diskretnim pogledom na svoj ručni sat (kao da su na prvom spoju s opako dosadnim frajerom). Voditeljica Ružica Renić Andrijanić je točno takvom tretmanu podvrgnula prof.dr.sc. Igora Štagljara, profesora na sveučilištu u Torontu, čovjeka koji se bavi i rakom, što bi i voditeljici na Hrvatskoj televiziji moglo biti zanimljivo. Strpljenje ju je, svu onako finu i pristojnu, izdalo kad je Štagljar počeo govoriti što trebamo jesti da bismo izbjegli rak. Prije toga, svaka joj čast, mirno je i bez diskretnog pogleda na sat slušala kako je u 87% slučajeva pušenje uzrok raka pluća, kako taj karcinom preživi 16% oboljelih i kako još uvijek ne znamo koje molekule u plućima treba uništiti da bismo zaustavili bolest. (kaktus)

DNEVNIK

Utorak, HRT 1, 19.30

Božić je pred vratima, još samo deset dana do Badnjaka, a HRT prvih ogromnih devet minuta troši na prvi dan naše predsjedničke kampanje. Gore od toga jest da će tako biti sve do kraja tih izbora, ali čemu očaj, tu je nekako mračni voditelj Stipe Alfier koji je i za svoj večerašnji javni nastup odabrao izraz lica koji kao da nam govori: sve je užasno loše i pazite se vi koji gledate moj dnevnik, jer sve može postati još puno gore. Ne bismo ga željeli demantirati, ali javljanje Joze Ćurića iz Njemačke, sa suđenja onoj dvojici iz bivših tajnih policija, dobilo je jednako duge dvije minute kao i prerađevina stranih materijala o metodama mučenja američke tajne policije. I američki i hrvatski tajni agenti mogu biti zadovoljni, pogotovo hrvatski: prvi govornik iz suda u Münchenu je branitelj optuženih, popularni Nobilo, Anto Nobilo. (kaktus)

Vijesti iz kulture

Srijeda, HRT 1, 23.55


Novinarka Slađana Bukovac našla je na sajmu knjiga u Puli književnicu Ljudmilu Petruševsku, naravno iz inozemstva. Svaki put kad na HRT-u ugledamo povijest uspjeha nekog disidenta iz Rusije, Češke itd., podsjetimo se da Hrvatska, ili bilo koja susjedna država, sigurno moraju imati nekog književnog disidenta o kojemu bismo rado nešto čuli. Zasad je naš jedini poznati nam disidentski pisac pokojni Stjepan Đureković. Njega ne samo da je 1983. godine ubila hrvatska tajna policija, nego se i sad kad se u Njemačkoj sudi osobama optuženim za organiziranje ubojstva, događa naknadno medijsko ubojstvo – vijesti o suđenju gotovo da i nema, a vladajući političari se miroljubivo brane: mi s tim nemamo veze, bilo je to previše davno. Sličnu tehniku danas je upotrijebio predsjednik Josipović kad su ga pitali zašto nije položio vijenac Tuđmanu: to je obiteljski događaj (kao da pokojnik nije i otac države). (vijenac)

EUROPSKA LIGA: SEVILLA – RIJEKA

Četvrtak, HRT 2, 21.00

Igrač Jajalo, pa onda i golgeter Kramarić i još neki, počeli su početkom drugog poluvremena promašivati gol i kad se to činilo nemogućim, ali ništa zato, rekla bi Ivana Brlić Mažuranić. Pravi desert, kojim smo počašćeni za nagradu što smo gledali riječki klub koji se ipak nije preplašio tuđeg stadiona i jakog protivnika, vidjeli smo poslije utakmice, kada su razgovarali voditelj Robert Ferlin i Rijekin trener Matjaž Kek. Totalno različiti od Dinamovih vođa kluba i njihovih razgovora s novinarima, gospoda Kek i Ferlin podsjetila su nas na već zaboravljenu vještinu normalnog i kulturnog razgovaranja o svojem klubu i njegovu nogometu. Nije to bilo samo zato što je razgovor vodio uvijek neopterećeni Ferlin, jer trener Rijeke govorio je na onaj svoj već poznati način koji nikoga ne vrijeđa, ne opterećuje svoje igrače nemogućim zahtjevima, nego očekuje od njih da samo igraju najbolje što mogu, ukratko: kao pravi sportski trener. (dva vijenca)

Noćna kavana

Petak, HRT 1, 22.00


Kod marljivog zaposlenika Hrvatske TV Dražena Ilinčića (nedjeljom vodi i „Dobro jutro, kultura") pojavio se mladi redatelj s Filipina i troje voditelja tri domaća festivala: Festival nevidljivog filma, Human Rights Film Festival i Take One Film Festival. „Voditelj i autor projekta", g. Ilinčić, naime, stalno je pokušavao uništiti uobičajenu auru koja prati čavrljanja o kulturi, što su s oduševljenjem i zahvalnošću prihvaćali činovnici filma, tj. rukovoditelji i rukovoditeljica festivala, a pravo opće umiranje od smijeha nastalo bi kada bi se našalio i gost redatelj (koji se neprekidno šalio). Na voditeljevo pitanje što ga je dovelo na Berlinski filmski festival, odgovorio je: avion. Uvod u sve to što bi trebalo biti opuštanje naših kulturnih djelatnika pobudio je opravdane sumnje u uspjeh emisije: voditelju se potkrala sintagmica „prate kulturu". Prati se dnevna štampa, samo u molbama za prijem u stranku. (kaktus)

Subotom ujutro

Subota, HRT 1, 10.30


„Pregled tjedna Silvane Menđušić" najavljuje voditeljica Nevena Rendeli pažljivo hodajući Bogovićevom. I pregled je pažljivo izgovoren, bez ijedne riječi komentara, čak i bez intonacija koje bi upućivale na neku, božesačuvaj misao autorice, što od srca pozdravljamo. Mediji su prepuni ofucanih komentara, pa smo kod gospođe Menđušić mogli u miru biti podsjećani na događaje: papa, Obama, radnice Kamenskog, koncesionari za autoceste, tempom od pet i pol tisuća po mjesecu raste broj blokiranih računa građana, bijeli križevi marširaju Zagrebom, tri studentice pomilovane, tri James Bond-automobila ukradena iz Roverova skladišta. Začin se pojavio odmah: pisac i novinar Ante Tomić propagira svoj novi, šesti, roman „Veličanstveni Poskokovi" i komentira neki skup na koji nije bio pozvan. Zvali su samo ugledne i moralne, a onda sam vidio lica i shvatio da kad se zove ugledne i moralne, zapravo je čudno da se ne pojavi i serijski ubojica. (dva vijenca)

Komentara 35

FO
fora245
13:01 14.12.2014.

jeli ovdje rijec o onom tomicu iz spliza sto ga je covjek zalio brokom(KANTOM ) govana

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:31 14.12.2014.

Svako društvo treba korektore, no tu ulogu ne može obavljati. A. Tomić, jer je najobičniji propagator, jedne poražene i dekadentne politike.

DU
Deleted user
13:05 14.12.2014.

Tomić se profilirao u šampiona ad hominem novinarstva odnosno čudi me, da nakon svih tih silnih izrugivanja, nije dobio i veće neformalno priznanje od kante. Sjetimo se pok. Minimaksa, o kojem nemam dobro mišljenje, ali koji je javno, bez pritiska, priznao da ga je nazvao Arkan, kad je stao rugati se njegovoj Ceci, i zaprijetio da ako ne prekine, bit će belaja. Pa je Minimaks u roku keks promijenio ploču. Bijedno je kad netko šilji svoje pero na životima drugih ljudi, kad vidi smisao svojih pisanija u tome da ih što više učini smiješnim i mizernim u očima javnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije