Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legenda

Željko Mavrović: Bio sam blizu politike, ali to je umrežen sustav u kojem ima puno lošeg

Željko Mavrović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
26.04.2014.
u 11:10

Proslavljeni hrvatski boksač o svom današnjem poslu, obitelji i politici

Svi ljubitelji borilačkih sportova današnji dan doživljavaju kao praznik.

U König-Pilsener Areni u njemačkom Oberhausenu na suprotnim stranama ringa naći će se Vladimir Kličko i Alex Leapai, a izravan je prijenos na RTL-u od 22.30 sati.

Uz Filipa Brkića gledateljima će atmosferu iz ringa dočaravati legendarna Šaka sa Srednjaka – Željko Mavrović.

Ja se inače ne kladim, ali kad već pitate... Sasvim je jasno da će Kličko pobijediti

Iako je profesionalni sport napustio prije desetak godina, i dalje je mnogima prva asocijacija kada se spomene boks. Uoči večerašnjeg prijenosa Željko kaže da ne osjeća tremu zbog komentiranja jer je na vlastitom terenu.

Na koga se kladiti?

– Da govorim o kuglanju, vjerojatno bi me uhvatila panika, ali zato se prihvatim onog posla za koji vjerujem da sam kompetentan. Nemam posebne pripreme osim što eventualno pogledam nekoliko sekvencija da vidim kako koji boksač diše – kaže 45-godišnji Željko.

Za sve one koji misle baciti okladu čiji će naslov prvaka biti Željko ima savjet.

– Ja se inače ne kladim, ali kad već pitate... Sasvim je jasno da će Kličko pobijediti pa igrati na njega nije neki dobitak. Leapai djeluje siguran u namjeri da osvoji naslov prvaka pa bi možda bilo pametnije igrati na njega jer, ako iznenadi i stvarno pobijedi, dobit ćete neki novac – uz osmijeh kaže Željko.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Zadaci komentiranja mečeva jako ga vesele jer su mu kao povratak u lijepu prošlost, a raduju ga i susreti sa starim poznanicima. Braća Kličko jedni su od njih. Štoviše, na početku njihove profesionalne karijere baš im je Željko bio uzor.

– Nakon moje pobjede nad Lennoxom Lewisom, Vladimir i Vitalij htjeli su preko mene ući u boks, ali ja sam se nedugo nakon toga povukao, a oni su me molili da se još borim – kaže Željko. Dok je Vladimir i dalje posvećen boksu, Vitalij se trenutačno bavi politikom.

Kakva su Željkova razmišljanja o koketiranju s politikom?

– Bio sam jedno vrijeme blizu toga, ali politika je umrežen sustav u kojem ima i puno lošeg, a toga se poštenim načinom ne možete riješiti. Bojim se da uništava ono što je životno važno – ozbiljno kaže Željko. Zato se radije drži sporta koji mu je obilježio život, a uz koji se vežu razni stereotipi poput onoga sa su boksači i privatno grubi.

Strog režim

– Istina je da je boks grub i bolan sport, ali izvan ringa boksač sam bira hoće li biti nježan i smiren – kaže Željko koji volonterski radi kao direktor boksačke reprezentacije, a njegova je trenutačna poslovna stanica veleučilište Vern gdje radi kao direktor za sport. Cilj mu je studente motivirati da se sportom bave i mimo standardnih školskih obveza jer je uvjeren da čovjek tako sebe najbolje upozna

Sinovima boks ne branim, ali ja ih neću trenirati

Tijekom svoje karijere bio je poznat po strogom režimu prehrane. Nerijetko se pisalo da je vegetarijanac, ali Željko kaže da nikada nije izbjegavao meso, nego je samo pazio da jede zdravo.

– Znali su me pozivati na skupove vegetarijanaca pa bi bili u šoku kada bih im rekao da jedem meso. Moj način prehrane bila je makrobiotika. I danas pazim što jedem, ali puno ležernije pristupam hrani – objašnjava. Sportski duh zadržao je i kada su u pitanju treninzi. Naime, svako jutro ustaje u četiri sata da bi u pet bio dvorani.

– Mislim da bi mi dan bio naopak da ne počne s treningom. Od pet do sedam treniram, a onda kreće život. Obitelj, djeca, posao – kaže.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U braku s Jelenom je 15 godina i imaju troje djece, sinove Mirka i Roka te kćer Arijanu. Iako su još mališani, svojim sinovima ne bi branio da se bave boksom.

– Kao roditelj svojoj djeci mogu razgovorom nešto objašnjavati, ali vjerojatnije je da će kopirati moje ponašanje nego riječi. Gledaju me kako idem na treninge i bilo bi normalno da se time bave. Neću im braniti, ali isto tako znam da im neću biti ni trener. Prije svega sam im roditelj, a ako žele nešto specifično učiti, za to će angažirati učitelje – objašnjava Željko.

>>Mavrović: Moje aveti me ne puštaju natrag u ring

>>Mavrović podržao Za naš Dinamo: Bilo bi sjajno ponovo imati pun stadion

Komentara 4

ZA
zagreb1111111111
11:31 26.04.2014.

Mavrović ti si sportaš , nisi manipulant, a i pitanje je da li možeš izgraditi kvalitetan stav o problemima u politici. Ona zahtjeva razmišljanja koja ti defintivno imaš kao sportaš, ali na ostalim područjima bi bio šupalj. Uzmi nekog talentaa i treniraj i menađiraj. Tu si genijalac.

Avatar pretplatniik
pretplatniik
20:06 26.04.2014.

Željko bi trebao zamjeniti Željka Jovanovića na funkciji apsolutno!

GS
gaja.senior
11:59 26.04.2014.

Ušao si u politiku da se slikaš pa su te iskorisili sa krivoustim za reklamu a usopjeti nisi mogao niti znaš a da si imao kamen u đepu iz ercegovine bio ti teški političar a ovako propali boksać i todorićev pekar i svinjar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije