Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRA PRIJESTOLJA

Serija po kojoj djeca dobivaju imena, a Hrvatska plus u turističkoj ponudi

igra prijestolja
Foto: HBO
1/8
06.04.2014.
u 12:30

Večeras u SAD-u premijera četvrte sezone epske priče o borbi za vlast koja se snimala u Splitu i Dubrovniku

Dan D povijest pamti kao dan iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji za oslobođenje okupirane Francuske. Dan D novija povijest mogla bi pamtiti kao dan emitiranja prve epizode četvrte sezone serije “Igra prijestolja” koja je poput magije očarala i okorjele protivnike fantasy priča. A taj dan je danas, barem u SAD-u, dok će Hrvati prvi nastavak moći vidjeti već sutra na internetskoj stranici HBO-a. Epska priča o borbi za željezno prijestolje kroz koju se provlače ljubavne, nerijetko i incestuozne priče, uz krvoločne prikaze žestokih borbi te savršeno računalno odrađene likove gigantskih historijskih životinja temeljena je na romanima “Pjesma leda i vatre” Georgea R. R. Martina i jedna je od rijetkih ekranizacija uspješnih knjiga u kojima se na TV-u nije izgubila čar pisane riječi.

Omiljen materijal za pirate

Istini na volju, valja priznati da Hrvati seriju doživljavaju malo intenzivnije s obzirom na to da je snimana u Dubrovniku i Splitu, ali ni brojne svjetske nagrade ni milijunski auditorij koji sa zebnjom čeka večerašnju premijeru četvrte sezone nisu zanemariv pokazatelj kvalitete serije. Zanimljiv je i podatak da je treća sezona serije bila materijal koji se najviše piratizirao na internetu. Producenti serije prije početka snimanja prve sezone pretražili su cijeli svijet – doslovno – tragajući za lokacijama koje će najbolje ostvariti zamišljenu viziju mitske zemlje Westerosa. Prva sezona snimala se u Malti, Sjevernoj Irskoj i Islandu, a u drugoj sezoni producenti su otkrili mali raj nasred Sredozemlja iz kojeg se više nisu htjeli maknuti – Hrvatsku. Druga i treća sezona snimane su u Dubrovniku, a u četvrtoj se ekipa serije zaputila malo sjevernije te zaustavila podno Marjana, u Dioklecijanovoj palači i na Klisu.

Kostimi teški 15 kilograma

– Mislila sam da je snimanje u Dubrovniku krasno, ali snimanje u Splitu jednako je lijepo, ako ne i ljepše. Nevjerojatno je! Hrvatska nas uvijek lijepo ugosti i ove godine je isto tako – izjavila je glumica Emilia Clarke koja glumi Daenerys Targaryen, čija je titula iz serije khaleesi postala u Americi toliko popularna da je u 2012. godini 160 novorođenih djevojčica dobilo baš to ime. Iako su svi glumci, kao i ostatak ekipe, profitirali zbog rada na seriji, upravo se Emilia može pohvaliti da je serija za nju bila prekretnica. Bila joj je to prva veća uloga, počeli su je angažirati marketinški stručnjaci za brojne reklame, a muškarci su je smjestili na prvo mjesto liste najpoželjnijih žena današnjice.

Foto: HBO

U četvrtoj sezoni serije, o kojoj informacije cure na kapaljku, bit će prikazano deset novih epizoda. S obzirom na pokolj koji se dogodio na kraju treće sezone, glumačka postava u novim nastavcima polako se mijenja, a jedan od najzanimljivijih novih likova bit će Oberyn Martell kojeg igra Pedro Pascal. Radnja se temelji na drugoj polovici treće knjige iz ciklusa “Pjesma leda i vatre”, koji nosi naziv “Oluja mačeva”. Pisac Martin najavio je da će se ostaviti pera tek nakon sedme napisane knjige, a to bi, kada je riječ o seriji, moglo značiti da bi “Igra prijestolja” mogla imati desetak sezona s obzirom na to da su producenti već na trećoj knjizi počeli razvlačiti scenarij jer smatraju da se previše toga događa te da se ne može sve smjestiti u jednu sezonu. S druge strane, ljubitelji pisanog djela tvrde da su se scenaristi previše zaigrali te da serija kako odmiče gubi stvarni doticaj s romanom. Sa stvarnošću nemaju veze ni kostimi te fizički izgled glumaca u seriji. Poseban naglasak stavlja se na kosu likova Khaleesi i Cersei. Njihove duge plave perike koštaju oko 40 tisuća kuna, a peru se svakih nekoliko dana i tretiraju poput prave kose. S obzirom na to da su jako skupe, producenti su im nabavili po dvije perike, jednu za scene u kojima imaju čistu kosu, a drugu za scene borbe u kojima im je kosa često puna blata. Što se pak kostima tiče, kostimografi imaju pune ruke posla. Izrađuju ih i za statiste kojih ima stotinjak, a kostimi ratnika znaju biti teški i po 15 kilograma. No što je sav taj trud kada radite na projektu kojemu se publika veseli kao ozebao čovjek Suncu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije