Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na setu in magazina

Osnova za dobru atmosferu su razgovor, uvažavanje i kontrola ega

30.10.2015., Zagreb - Snimanje emisije In Magazin Nova tv-a. Redakcija In Magazina.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
07.11.2015.
u 16:00

Bili smo na setu najgledanije lifestyle emisije koju stvara tim od pedesetak ljudi čiji rad nikad ne prestaje

Život u novinarskoj redakciji bučan je i ne staje, a drukčije nije ni u ekipi "IN magazina" Nove TV koju smo posjetili tijekom nastajanja jedne emisije.

Kamere, kabeli, voditelji, šminka, glasni povici, snimanje... i tako svaki dan. IN MAG ekipa, kako se od milja zovu, broji 50-ak ljudi. Uz novinare i urednice tu su snimatelji, asistenti snimatelja, montažeri, voditelji...

Svi su jednako važni

Svi oni jednako su zaslužni za uspjeh emisije koja je već dugo najgledaniji lifestyle magazin u zemlji. U timu su svi jednaki, a na čelu su mu tri jake žene. Alfa i omega emisije je glavna urednica Ivana Mandić, a njezina desna i lijeva ruka su dnevne urednice Ivana Nanut i Svjetlana Matić. Iza njih je 1300 emisija, a nedavno je startala i nova sezona osvježena novim rubrikama, studijem i voditeljima poput Renate Končić Minee koja se pridružila Miji Kovačić.

– Naša je koncepcija raznovrsnost. Donosimo priče iz života slavnih, ali ne zapostavljamo velike priče i ljude koji nisu poznati široj javnosti. Za "IN magazin" govorila su imena poput Andree Bocellija, Georga Clooneya, Charlize Theron, Brada Pitta, ali i vitalna 90-godišnja bakica, vatrena navijačica Dinama. Dajemo priliku mladim talentima, pozivamo na očuvanje tradicije, a gledatelje upoznajemo i s drugim kulturama i različitim društvenim vrijednostima. Sadržajem, osobito novom rubrikom "Petkom s Petkom" Dalibora Petka koja je zabavno-glazbeni show, promoviramo hrvatsku glazbu koja je, ocjenjujem, posljednjih godina prilično zapostavljena – kaže glavna urednica Ivana Mandić i nastavlja:

– U svakodnevnom smo kontaktu s gledateljima, najviše putem mailova. Uglavnom nas hvale, a nerijetko s nama podijele i neke svoje priče. Osluškujemo njihovo bilo i trudimo im se što više približiti tako da udovoljimo njihovim željama. A konstruktivne kritike uvijek su dobrodošle jer vas pokreću da nešto radite bolje.

U svakodnevnoj proizvodnji sve tri urednice jednako su uključene u rad s novinarima, što podrazumijeva razradu tema, rad na novinarskim tekstovima i korištenje videomaterijala.

Rasprave rezultiraju idejama

– Dajemo im upute, sugestije, kritike i pohvale. Dio dnevnih zadataka su i sastanci s kolegama iz drugih odjela na kojima se dogovara razvojna strategija emisije. Kao glavna urednica, zadužena sam i za razvoj novih sadržaja. A s obzirom na funkciju, nakon zajedničkih rasprava i konzultacija moram donijeti konačnu odluku. Procijeniti što je najbolje za emisiju – ističe Ivana Mandić. Nove ideje, kažu, nalaze u samom životu, svakodnevici...

– Ako ne volite taj posao, ne možete računati na uspjeh. Volim dolaziti svaki dan u redakciju, u kojoj je uvijek živo i koju doživljavamo kao debatni klub. Upravo takve rasprave s kolegama novinarima na kraju rezultiraju odličnim idejama. Slobodno se možemo nazvati perfekcionistima. Uvijek se pitamo je li se nešto moglo napraviti još bolje ili zanimljivije. Rekla bih da jednom kad se navučete na dozu adrenalina, više ne možete bez te doze. Nepredvidljivost svakog radnog dana na televiziji jeujedno i mana i prednost.  Rekla bih: Očekujte najbolje. Pripremite se na najgore. Jer kad radite na televiziji, i još k tome na dnevnoj emisiji, uvijek morate imati rezervni plan ako nešto otkaže – kaže Svjetlana Matić, a Ivana Nanut dodaje:

– Nakon godina u novinarstvu već mi je profesionalna deformacija da sve što slušam, gledam ili čitam, pretvaram u potencijalnu temu. Sretni smo što u redakciji imamo odlične novinare koji znaju napraviti kvalitetnu priču. Nakon finalizacije emisije već radimo na sutrašnjem sadržaju. Radni dan zapravo nikada ne prestaje.

U prosjeku im je za jednu dnevnu emisiju potreban dan rada, no teško je o tome govoriti u brojkama jer neke priče zahtijevaju višednevnu pripremu i snimanje na više lokacija. Vole priloge koji im mame osmijeh na lice, kojima ruše predrasude, teme iz područja zdravlja...A zanima nas i je li im teško raditi s domaćim celebrityjima?

– Ponosim se što smo uspostavili korektan odnos s većinom domaćih zvijezda i onih iz regije. Za "In magazin" uvijek su spremni govoriti jer znaju da ćemo posao obaviti profesionalno i da zaziremo od žutila. Iako se bavimo životima poznatih, pazimo da ne prijeđemo granicu dobrog ukusa. Nismo spremni zbog gledanosti uništavati tuđe živote. Vodimo se načelom ne čini drugome ono što ne bi želio da drugi napravi tebi – tvrdi Ivana Mandić, a njezina ekipa složna je u zaključku: "There's No Business Like Show Business".

Komentara 2

GR
grodar
17:57 07.11.2015.

Minea mi je odvratna

DU
Deleted user
08:55 08.11.2015.

Kod nas bas svatko moze biti voditelj. Zato TV uopce ne gledam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije