Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Turističke greške u koracima

08.08.2008.
u 21:36

Ovoga se ljeta hrvatskom turizmu dogodilo više grešaka u koracima, a polako se kotrlja i nova. Do sada je ponajviše odjeknula promjena propisa o ulasku stranih maloljetnika u Hrvatsku bez roditelja, za koje je osoba u pratnji po novom, od 1. lipnja, trebala imati relativno skupu i kompliciranu dokumentaciju.

Hrvatska je, kao domaćin u turizmu, propustila najaviti da će usred turističke sezone biti promjene u graničnom režimu, zaboravila je novi propis pravodobno distribuirati svim mogućim kanalima do organizatora putovanja i potencijalnih gostiju, a nije ni, kako se pokazalo, u njegovoj pripremi vodila računa da ljeti stiže pet, šest milijuna stranaca.

Bajsovo je turističko ministarstvo u zadnji tren postiglo da se procedura pojednostavni i pojeftini. Slično je ministar turizma reagirao i pri promjeni propisa o unosu hrane u ručnoj prtljagi preko granice. Prvo se propis dogodio, primjena počela, negativne reakcije grunule, pa ga se onda hitno stavljalo izvan snage do daljnjega. Suština je i tada ostala zanemarena zbog birokratskog pristupa.

Sam propis, naime, praktički nije mijenjao ništa bitno u odnosu na prijašnju praksu, ali nitko ni tada nije smatrao potrebnim da ga najavi, objasni, distribuira... do zainteresiranih strana.

Na sličan se način, uz mrvicu veću pozornost javnosti, priprema i promjena viznog režima s Rusima. Oni su gosti koji troše iznadprosječno i čiji broj u Hrvatskoj raste strelovito. Za sedam mjeseci bilo ih je gotovo 95.000, a brojniji su nego lani u tom razdoblju 17 posto. U noćenjima (765.000) su još izdašniji. Porast prema lani iznosi čak 20 posto. I što nije u redu?

Rusi sada u Hrvatsku ulaze na osnovi propisa naslijeđenih iz bivše države: za više ulazaka tijekom jedne godine ili ako su u tranzitu trebaju vizu, a svima ostalima – čitaj turistima – dosta je agencijski vaučer ili jamstveno pismo. Novi režim, koji će definirati sporazum o međusobnim putovanjima građana, priprema se, a u turističkim kuloarima već se barata gotovom činjenicom – dogodine će ruski gosti za Hrvatsku morati vaditi vize!

Desetak ruskih organizatora putovanja već zna što to znači: ne samo da će izostati realni, planirani rast od 15 posto, nego će broj putnika s tog velikog tržišta u 2008. pasti barem 30 posto!

Zašto se nitko ne bavi tom činjenicom, koja naveliko bruji među svim domaćim i ruskim turističkim radnicima? Zašto nitko ne kaže kako je to neizbježno zbog približavanja EU? Netko bi morao turističkim krugovima podastrijeti argumente, objasniti što zapravo donosi obveza uvođenja viza do ulaska u EU; znači li to što prije, ili je moguće primjenu odgađati do dana članstva u EU. To bi bilo domaćinski.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?