Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Tupe škare + harač II.

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
16.02.2012. u 12:00

Svima upućenima jasno je da moramo rezati plaće i radna prava ili ćemo morati rušiti kunu. Ili grčki scenarij!

Nema uopće dileme da će prvi proračun nove, Milanovićeve vlade vrlo brzo doživjeti rebalans. I to dramatičan. Proračun koji je predstavljen u ponedjeljak otvorio je puno više pitanja nego što je ponudio odgovora. Prema Milanovićevoj vladi treba biti pošten i složiti se s guvernerom Rohatinskim kako je smjer dobar. Međutim, to još ništa ne znači.

Lako bi bilo populistički kritizirati proračun kakav je predstavila nova vlada u jednom jednostavnom naslovu koji bi rekao sve: Tupe škare + harač II. = Milanovićeva formula. I zaista: Oni koji su očekivali rezove ostali su razočarani jer predloženi rezovi ni blizu nisu drastični kao što su trebali biti, a k tome su čak milijardu kuna niži od onih najavljenih u proračunskim projekcijama prije samo nekoliko dana.

Oni koji su očekivali porezno rasterećenje također su razočarani jer je u proračunu predviđeno da će kroz viši PDV i izmjene zakonskih rješenja kod poreza na dohodak te poreza na dobit država po osnovi poreznih prihoda ubrati 3,5 milijarde kuna više nego lani. Imamo dakle, tupe škare u rukama neodlučnog krojača i nove, više namete, tolike da se Šukerovi harači više ne doimaju kao – harači.

No, ponovimo, u takvim zaključcima treba biti jako oprezan. Sigurno je da članovi Vlade ni sami nisu sigurni kamo će ih odvesti povećanje poreznih prihoda kao ni rezanje rashoda. Svjesni su da su u ovako teškoj godini planovi o povećanju poreznih prihoda izuzetno riskantni jer bi se A) lako moglo dogoditi da se uopće ne ostvare i jer bi B) mogli usporiti ionako puzajuću ekonomiju.

Kad se pak s druge strane pogleda rezanje rashoda koje je Milanovićeva vlada predložila u zdravstvu, poljoprivredi, obrani, školstvu..., potpuno je jasno da ti rezovi neće biti laki, iako je stručna javnost očekivala više, jače, žešće... Očekivala je munje i gromove za državnu birokraciju i neučinkovit javni sektor.

No što je zapravo iza tih hrabrih želja svih nas koji ne donosimo konkretne odluke? U zdravstvu će se bolesnima gurati najjeftiniji lijekovi, operirane će se slati kući što je prije moguće, bolesnici iz provincije više neće imati osiguran prijevoz... Sve to zvuči kao neugodno i bolno srozavanje razine zdravstvenog standarda hrvatskih građana, a ipak su sve to stavke za koje nije sigurno da će zaista osigurati planirane uštede jer su proboji proračunskih rashoda na razini zdravstva mogući na hrpetini drugih stavki.

Ukratko, ovo što je zasad učinila Milanovićeva vlada probajmo doživjeti kao pokušaj zdravorazumskog, hladnog vođenja zemlje bez previše afektiranja i strasti kod donošenja odluka o važnim potezima. Doživimo to kao isprobavanje terena. Možda je ipak bolje i što se tiče planiranja povećanja prihoda i rezanja rashoda za početak odlučiti se za oprezniju varijantu pa onda za dva, tri mjeseca tražiti nova rješenja, zaista hrabra rješenja. Evo, i ugledna kreditna agencija Fitch dala nam je dodatnih mjesec-dva. Rejting još nije pao!

Ipak, proračun koji je u Sabor gurnula Milanovićeva vlada takav je da se slobodno može reći kako ga je samo tanka nit dijelila od toga da u javnosti izazove antiklimaks kakvima smo svjedočili dok je proračune i njihove rebalanse predlagala HDZ-ova vlada.

I široka javnost, baš kao i stručnjaci, mogu lako prepoznati proračun koji je potpuni promašaj, tek bijedna slatkorječiva demagogija, baš kao što nogometni navijači mogu prepoznati dobar šut na gol koji ipak nije bio dovoljno dobar.

Dojam je da je Milanovićeva vlada na početku utakmice malo presuzdržano nalegla na loptu te zapucala prvu ozbiljnu šansu. Zasad može dobiti prvi, pomalo skeptični pljesak, bodrenje za bolji nastavak. Možda ne trebaju svom energijom srljati već na početku tekme, ali u nastavku im to više nećemo praštati.

A neće im biti lako. Svima upućenima jasno je da moramo rezati plaće i radna prava ili ćemo morati rušiti kunu. Ili grčki scenarij!

Komentara 5

Avatar bereza
bereza
14:08 16.02.2012.

Pokojnog Račana smatralo se mlitavim i neodlučnim. S njegovim \"usporenim\" načinom izvlačenja riječi i slaganja u rečenice zbijale su se šale. Međutim, prema Milanoviću, Račan je oličenje eksplozivnosti i odlučnosti! Čime ga to za jaja drže ovi drvosječe Slavko i Raša? Kakvi su to ekonomski \"stručnjaci\" u hrvatskoj Vladi ako ne mogu sami izraditi, ili ako ne znaju koga upitati da im napravi simulacijski model njihovih \"ekonomskih\" poteza. Metode simulacije uče se na fakultetu u sklopu operacijskih istraživanja! Postoje moćni programski alati koji nisu čak ni jako skupi! Ali, \"naši\" vrli \"stručnjaci\" vole sve raditi \"in vivo\", bez anestezije, i na koži običnih ljudi. Pa, tko preživi!

DU
Deleted user
15:34 16.02.2012.

Rezovi: u zdravstvu, poljoprivredi, obrani, školstvu..

ZX
zark x
06:31 17.02.2012.

test

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?