Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Trojica za Purdu

purda (1)
Krunoslav Petrić/Pixsell
06.03.2011. u 12:00

Pokušali su objasniti zašto bi bilo pravno samoubojstvo tražiti izručenje Purde. Nitko ih nije želio čuti.

Za hepiend kojim je završio slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde zaslužno je samo nekoliko ljudi u Hrvatskoj koji su od samoga početka imali jasnu viziju i stav o tome kako politički i pravno treba pristupiti slučaju.

Na prvom mjestu to je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je praktično od dana Purdina uhićenja i pritvaranja u BiH bio na tvrdom stavu da neće kontrirati Srbiji tako što će pripremiti teren da i Hrvatska od BiH traži izručenje svoga branitelja. Većina u Hrvatskoj reagirala je pod naletima bijesa prema Srbiji zato što je vukovarskog branitelja optužila za ratni zločin, i za njim raspisala tjeralicu, a sve na temelju “priznanja” iznuđena batinama u srpskom logoru. Ta većina, čiji su eksponenti uglavnom bili branitelji i političari, smatrala je da se pošto-poto mora spriječiti ekstradicija Purde Srbiji. Vladalo je uvjerenje da je najbolji i najbrži put za to da mi sami od BiH zatražimo Purdu, što bi značilo formalno otvaranje kaznenog postupka protiv njega, ali bi ga se odmah pustilo. Bajić za to nije želio ni čuti.

U tome ga je podržao predsjednik Republike Ivo Josipović, a onda je u istome pravcu istupio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Pokušali su se objasniti razlozi zbog kojih bi bilo pravno i političko samoubojstvo tražiti izručenje Purde, no u protekla dva mjeseca nitko to nije želio ni čuti ni shvatiti. A stvar je u tome da bi otvaranje predmeta protiv Purde na temelju iznuđenog priznanja značilo da hrvatsko pravosuđe priznaje krivotvorine proizvedene nasiljem i zlostavljanjem branitelja i civila tijekom njihova zatočeništva po srpskim logorima.

S druge strane, nitko nije razmišljao koje bi sve pravne preduvjete trebalo ispuniti da bi se moglo BiH podnijeti zahtjev za izručenje Purde. Državno odvjetništvo moralo bi Županijskom sudu podnijeti zahtjev da se protiv Purde, ali onda i protiv suoptuženika Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova, provede istraga. Sud bi zatim trebao otvoriti istragu protiv njih, a Tromblonu i Maslovu odrediti pritvor, pa bi tek tada postojala stvarna pravna osnova da se od BiH zatraži izručenje Purde. O tome, dakako, nitko nije razmišljao, niti je u naelektriziranoj atmosferi, čiji su vrhunac bili nedavni prosvjedi branitelja, itko takvo što imao priliku obrazlagati.

Valjalo je u tišini poduzimati sve što se moglo. Bajić je maksimalno koristio dobre odnose koje ima s tužiteljima Miloradom Barašinom iz BiH i Vladimirom Vukčevićem iz Srbije. Na sastanku njih trojice, koji je bio održan u Bijeljini prije nešto manje od mjesec dana, definirano je da će srpsko tužiteljstvo načiniti iznimku i prije nego što je završen ekstradicijski postupak odlučiti o tome ima li osnove za kazneni progon Tromblona, Maslova i Purde. Pritom su srpski tužitelji koristili sve dokaze koje im je dostavio Bajić, a iz kojih je već bilo vidljivo da u borbama za Vinogradsku ulicu u Vukovaru ova trojka nije počinila zločin. No, da bi formalno mogli zaključiti spis i odustati od progona, trebali su još saslušati svu trojicu. Bajić i Barašin su jamčili da će za to ostvariti uvjete.

Predsjednik Josipović za to je vrijeme stalno davao izjave pomirljivog tona. O Purdi je razgovarao i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, no na način da mu je izražavao vjeru kako će se slučaj riješiti i da će pobijediti pravda. Bošnjaković je pak činio sve da održi korektne odnose i surađuje sa srpskom ministricom pravde Snežanom Malović. U njegovu ministarstvu tvrde da su srpski političari oko slučaja Purda bili kooperativni, a da je najtvrđi bio njihov tužitelj Vukčević.

Komentara 29

KR
krilnik2
17:34 06.03.2011.

Nitko ih nije želio čuti. /********************/ Kako ne cuo je Ivu njegov projatelj Boris! Svako zatopljivanje odnosa sa svrbijom dok se cetnici tako ponasaju, je izdaje. Tu nema druge definicije!

DU
Deleted user
12:16 06.03.2011.

Ne slažem se s tonom članka, iako je kronološki i pravosudni zaplet prikazan u korektnom svjetlu. Naime, timing je najviše bitan odnosno preko jedne vojno-hijerarhijski nebitne figure poput g. Purde je Srbija ostvarila nekoliko svojih etapnih ciljeva na račun i štetu RH, dakako... Prvo, usporili su nas prema EU jer je odjednom iskrsnula ta teza da ne proganjamo dosta ratne zločine via slučaj Purda. Izgubili smo dragocjene mjesece u svezi zatvaranja poglavlja 23, zar ne? Onda su nam odmah na nos stavili stanarska prava srpske manjine, a to će koštati k´o kajgana znanog sveca. Zatim je došlo do velikih prosvjeda branitelja contra HDZ-a i time su napravili nešto što bi inače teško išlo - posvaditi braniteljsku populaciju i glavnu desnu stranku u RH. Na duge staze, HDZ izgubio dosta glasova u toj, inače vjernoj, glasačkoj bazi. Tako da je pravni zaplet minorne važnosti jer je srbijansko tužiteljstvo iz aviona vidjelo da tu \"nema štofa\" za skrojiti \"prugasto odijelo\" g. Purdi već na prvi pogled. Posebice in tempore criminis - u scenskom postavu grada u RH koji je zasut najvećom koncentracijom artiljerijske paljbe nakon Staljingrada i bukvalno srubljen. Da bi tu, u takvom silovitom naletu oklopnih jedinica JNA i u takvoj gustoći vatre, netko u obrani praga epizodno svojom puškom napravio takav masakr da ga gone 20 godina kasnije!? Dajte, najte - rekle bi kumice...

OB
-obrisani-
18:39 07.03.2011.

priće za malu djecu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?