Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA

Toyota spremna za povijesne gubitke

22.12.2008.
u 10:27

Globalna finacijska kriza koja je očekivano snažno uzdrmala svjetsku automobilsku industriju nakon SAD-a počela je uzimati "danak" i u Japanu. Nakon što je detroitska "trojka" u posljednjih nekoliko tjedana više vremena provela lobirajući za pomoć nego radeći planove za budućnost, i japanska Toyota doživjela je nesretnu sudbinu svojih američkih kolega.

Prvi put u svojoj povijesti Toyota Motors prijavit će operativni financijski gubitak. Globalna kriza u kombinaciji s jačanjem jena dovela je i u povijesti nedodirljive "japance" u nezavidnu poziciju. Službeni financijski rezultati japanskoga automobilskog diva pokazali su da je "car gol", odnosno da će se i u Japanu "stezati remen".

U Toyoti očekuju gubitak profita u iznosu od 150 milijardi jena ( 1,67 milijarda dolara), i to samo od osnovnih proizvoda. Japan je također prijavio gubitak od 2,5 milijarda dolara u studenom budući da je stopa izvoza rekordno pala. Međutim, za sada vodstvo najbržega "oktanskog cirkusa" može odahnuti - Toyota ne namjerava krenuti stopama Honde koja je već napustila Formulu 1.

(mKm)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?