Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE NEAMERIČKI

Tom Hanks ispričao se mormonima

24.01.2009.
u 15:52

Prošli tjedan je, povodom početka nove sezone kontroverzne HBO-ove serije "Velika ljubav" ("Big Love") o mormonskim poligamistima, Tom Hanks – izvršni producent te serije – u Los Angelesu napao mormonsku zajednicu i optužio je za "ne-amerikanizam", da bi nakon reakcija u javnosti povukao tu svoju izjavu.

Hanks je govorio o mormonskoj podršci, političkoj i naročito financijskoj, zahvaljujući kojoj je u Kaliforniji proguran i izglasan zakonski "prijedlog br. 8" ("Proposition Eight"), amandman kojim se u toj saveznoj državi van zakona stavljaju istospolni brakovi.

"Stvar je u tome što je mnogo mormona dalo mnogo novaca crkvi da bi Prop-8 bio donesen. Mnogi ljudi smatraju da je to neamerički, a ja sam jedan od njih," rekao je dvostruki oskarovac Hanks.
Kim Farrah, glasnogovornica Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjih Dana, tu je Hanksovu izjavu prokomentirala na Fox Newsu: "Izražavati svoje mišljenje u slobodnom i demokratskom društvu je onoliko američki koliko se uopće može biti."

Nakon toga je u izjavi za magazin "People" preko svoje glasnogovornice Leslee Dart poznati glumac bitno ublažio svoju izjavu: "Prošli tjedan sam pripadnike Mormonske crkve koji su podržali kalifornijski prijedlog 8 proglasio 'ne-američkima'. Ja vjerujem da je Prijedlog 8 protivan duhu našeg ustava; to je kodificirana diskriminacija.

Ali svatko ima pravo glasati prema svojoj savjesti – ništa nije američkije od toga. Reći da su pripadnici Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjih Dana koji su doprinijeli prijedlogu 8 'ne-američki' stvara nove podjele u vremenima koja traže razliku u mišljenjima uz međusobno poštivanje. Nitko ne bi izraz 'ne-američki' trebao koristiti olako i brzopleto. Ja ga jesam tako koristio. Nisam trebao. Iskreno vaš, Tom Hanks."

Američko ili ne, nama se čini da je postupak pripadnika mormonske crkve bio duboko nedemokratski, i da je Hanksova isprika malo previše krotka. Glasati po svojoj savjesti, i davati izjave u javnosti u prilog svojih stavova, je ne samo američko nego općedemokratsko pravo; ali ulagati veliki novac da bi se utjecalo na glasače, i to u drugoj državi (mormoni žive u Utahu, a Prijedlog 8 izglasan je u Kaliforniji) i da bi se isposlovala zabrana nekome drugome - s kime nemate, i ne želite imati, nikakve veze - da zakonski regulira svoj način života i stekne prava koja drugi imaju, koliko je to demokratski?

Građanima Kalifornije je uskraćeno pravo da odluku o istospolnim brakovima – pozitivnu ili negativnu, to za ovaj slučaj nije bitno – donesu po svojoj savjesti i bez uplitanja sa strane i financiranja jedne od opcija novcem iz druge savezne države. No, očito je i to Amerika…

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?