Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Tko sa Srbijom tikve sadi...

13.11.2008.
u 19:00

Prvo je predsjednik Mesić izjavio da odnosi Hrvatske sa Srbijom stagniraju, a potom je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić žestoko napao Hrvatsku, ponajviše zbog njezine tužbe protiv Srbije za genocid. Vuk će ponoviti ono što su srpski dužnosnici nebrojeno puta rekli - da je zapravo Hrvatska učinila genocid protjeravši 250.000 Srba. Iz našega je MVPEI-ja uzvraćeno da se zna tko je odgovoran za rat, da se Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i da Hrvatska od tužbe ne odustaje.

Tako se već sedam, osam godina uvjeravanja o dobrim i čak prijateljskim odnosima dviju država smjenjuju sa svađama koje izazove neka izjava, intervju, neka prigoda u kojoj se slave ratne obljetnice i slični povodi. Pri tome nitko iz hrvatske službene politike ne želi zapaziti jednu srbijansku konstantu - nepriznavanje agresije i izbjegavanje odgovornosti - zbog čega uvjeta za dobre odnose nikad nije bilo nego su se oni forsirali zbog Europske unije, s tim što je Hrvatska s vremenom gubila prednost koju je imala i kao žrtva i kao pobjednica u Domovinskom ratu.

Čim su na početku 2000. godine došli na vlast, Račan i Picula su kao nacionalni zadatak isticali “pomoć Hrvatske u demokratizaciji Srbije”, to jest u “rušenju Miloševićeva režima”. I kako je ta mentalna ovisnost o Beogardu završila? Milošević je srušen, a na vlast je došao famozni Zoran Đinđić, koji se u odnosima prema ratu u Hrvatskoj u poslijeratnoj srbijanskoj politici baš ni u čemu bitnome nije razlikovao od ostalih srbijanskih političara (da ne spominjemo njegovo prijateljstvio s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem).

Na primjer, kad je u jednom intervjuu Mesić procijenio da bi ratna odšteta Srbije Hrvatskoj mogla iznositi oko 15 milijardi dolara, Đinđić mu je uzvratio kako će Srbija od Hrvatske tražiti 150 milijardi dolara ratne odštete! Račanovo pak i Piculino zauzimanje za “demokratizaciju Srbije” bit će nagrađeno tako što će Denis Latin i negdašnji Đinđićev glasnogovornik Vladimir Popović Beba, osim Ivu Pukanića i njegov “Nacional”, u HTV-ovoj javnoj beogradskoj agenturi, to jest “Latinici”, čiji autor u “prestolnici” dobiva nagrade, u više navrata optužiti Račanovu vlast za pripremanje stanja i ozračja u kojem će Zoran Đinđić biti ubijen!

I tako, kad god Hrvati od početka 2000. godine Srbiji ponude pitu zauzvrat dobiju - drek. Može li vam, na primjer, ići u glavu da je glavni režiser Sanaderove “posete Beogradu” i njegova pradiranja “prestolnicom” bio nitko drugi nego Vuk Drašković, ondašnji ministar vanjskih poslova, čovjek na čiju će inicijativu srbijanska Skupština rehabilitirati četnike kao “antifašiste” i tako zapravo legitimirati i njihovu agresiju na Hrvatsku!?

Ali nije u “blagotvornim” učincima Sanaderova posjeta Beogradu zanimljivo i za hrvatsko-srbijanske odnose karakteristično samo to. Naime, samo nekoliko mjeseci nakon toga Sanaderova posjeta Beogradu (protiv kojega se u anketama izjasnilo 75 posto građana Hrvatske), upravo će Vuk Drašković, a i još neki srbijanski dužnosnici, u paničnom lobiranju po europskim metropolama pokušati nagovoriti čelnike država EU da ne odrede datum početka pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

A “demokrat” Tadić će nas u Jeremićevu stilu opanjkavati u samom UN-u! Usporedite sada tu srbijansku zlobu s Piculinim i Račanovim zauzimanjem za “demokratizaciju Srbije” i sa stalnim, s Mesićevim isprikama te s upornim Sanadrovim zauzimanjem, o kojem sam govori, za što brži ulazak Srbije u EU! Na kraju se može dogoditi da nas Srbija doista dostigne (a možda i pretekne!) na putu u EU, a da za to velike zasluge bude imala hrvatska politika. Ukratko: tko sa Srbijom tikve sadi, o državu mu se obijaju!

Želite prijaviti greške?