Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.08.2012. u 12:00

Obveznik koji plaća porez mora, zbog onoga koji to izbjegava, platiti više. A onaj tko ne plaća, ima iste usluge, kaže čelnik talijanskih demokrata Bersani

Tko izbjegava platiti porez, ne zaslužuje biti Hrvat. Parafrazirao sam rečenicu koju je ovih dana izgovorio talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, naravno, o Talijanima.

U Italiji, koja je svjetski rekorder po poreznom pritisku, premašio je pedeset posto, što znači da se pola godine radi za državnu blagajnu, mnogo je utajivača poreza. Prema podacima Računskog suda, godišnje se utaji otprilike 120 milijardi eura poreza. Pokrenuta je i propagandna kampanja koja poručuje:

“Ako platiš porez, porez će ti to vratiti (pruženim zdravstvenim, školskim i drugim uslugama, op.a.), ako ga izbjegavaš plaćati, parazit si.”

Kontrolne financijske straže počele su u prosincu 2011. godine, dakle dolaskom nestranačke vlade Marija Montija. Provedene su u čuvenim zimskim i ljetnim odmaralištima od Cortine d’Ampezzo do Caprija, kao i u velikim gradovima Milanu, Rimu, Napulju, Palermu. Dosad je prekontrolirano 20.634 hotela, trgovina, kafića... onih koji trebaju izdavati fiskalne račune i utvrđeno je kako je njih 38 posto poslovalo nepravilno. Otkriveno je i 1166 radnika na crno u tim trgovinama ili kafićima te 24 vlasnika koji su bili potpuno nepoznati poreznom uredu. Zaustavljaju se vozači ferrarija ili drugih skupih automobila i plovila te se kontrolira jesu li platili poreza koliko su trebali.

– Italija koja špekulira u graditeljstvu (mnogi grade bez građevinskih dozvola op.a.) i koja izbjegava plaćati porez, ne zaslužuje zvati se Italija – izjavio je Giorgio Napolitano.

– Neplaćanje poreza ne može se oprostiti. Tko ne plaća porez, lopov je – izjavio je poduzetnik Luca Cordero di Montezemolo, predsjednik tvrtke Ferrari i bivši predsjednik talijanskih industrijalaca.

Posljednjih mjeseci osnovano je više udruga i pokrenuto web stranica na kojima se pozivaju građani da prijavljuju nepravilnosti, ako, primjerice, vodoinstalater nije htio izdati račun... Klima u Italiji se promijenila.

Na one koji izbjegavaju platiti porez više se ne gleda kao na lukavce koje treba imitirati nego kao na lopove koji iskorištavaju savjesne građane. Prije su “pravi dečki” izbjegavali plaćati porez i novcem s kojim su trebali potpomoći društvu, socijalu, kupovali si luksuzne automobile i jahte. Tijekom vlade lijevog centra Romana Prodija bilo je pokušaja promjene takve prakse, čak je izbačen slogan: “Lijepo je plaćati porez.” Na sljedećim izborima pobijedio je desni centar Silvija Berlusconija, koji račune i tvrtke ima u državama poreznim oazama.

Slavni motoristički prvak Valentino Rossi prijavio je boravak u Londonu. Talijanski porezni ured mu je 2008. godine spočitnuo da nije platio 112 milijuna eura poreza. Rossi je to negirao i kazao kako nikome ništa ne duguje, ali kada mu je porezni ured predočio svoju računicu, morao je popustiti. Dogovorno je platio 35 milijuna eura poreza. Većina njegovih obožavatelja zamjerila mu je pokušaj izbjegavanja plaćanja poreza.

– Porezni obveznik koji plaća porez mora, zbog onoga koji to izbjegava, platiti više. A, onaj tko ne plaća, ima iste usluge. Što bi bilo kada bi se neplatiši poreza onemogućio pristup zdravstvenim ustanovama?! – pita Pierluigi Bersani, čelnik Demokratske stranke, trenutačno najjače u Italiji.

Pokretanje borbe protiv onih koji ne ispunjavaju poreznu obvezu politička je odluka.

Političari koji misle kako će braneći nesavjesne građane dobiti pokoji glas više, ne rade na boljitku društva. Možda su i glasila griješila time što su pisala samo o tome da je netko kupio jahtu ili skupi automobil, a nije se pitalo kako je ta osoba došla do novca. Kako su neke osobe postale bogate, a prije nisu imale ništa? Možda se i u Hrvatskoj mijenja klima.

Želite prijaviti greške?