Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Tko je izgubio u Brdu?

Sloveniji nije pao samo politički utjecaj. Zbog bahatosti opao je i izvoz, i u RH i na zapadni Balkan. Pristajanjem uz Brdski postupak RH nije ništa izgubila, već je dokazala da nije zlopamtilo.
22. ožujka 2010. u 20:13 5 komentara 6 prikaza
kranj
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Je li Europska unija ponovno “previdjela da je zapadni Balkan na prijelomnoj točki, uplašila se teškoća, uklonila se i propustila priliku”, kako je nakon sastanka u Brdu kod Kranja rekao razočarani domaćin, slovenski premijer Borut Pahor? Je li EU prvi gubitnik novopokrenutoga Brdskoga postupka? Jesu li europski čelnici zaista propustili uvidjeti priliku da na “prvome sastanku svih čelnika zemalja bivše Jugoslavije nakon 19 godina”, kako ga je Ljubljana bombastično najavljivala, naprave povijesni pomak?

No, kakav bi to pomak bio, osim što bi se svi ti “bivši jugoslavenski” čelnici okupili na jednome mjestu? S albanskim pride. A bez srbijanskoga, jer slovenska diplomacija nije odradila posao i sastanak pomno priredila u takvu okviru da se ni kosovski čelnici ne osjećaju drugorazrednima, niti da srbijanski ostave domaćoj javnosti dojam da su, makar neizravno, priznali Kosovo.

I komentator ljubljanskoga Dnevnika spočitava Pahoru da se organizacije skupa prihvatio “donekle diplomatski naivno i površno” te da je “precijenio trenutačnu političku težinu Slovenije na Balkanu”. I u EU, zaboravio je dodati. A upravo je dokazivanju te težine – odnosno povratku ugleda koji je Ljubljana u EU izgubila ucjenjivanjem Hrvatske blokadom postupnih pregovora, a na Balkanu k tome i potporom grčkoj blokadi Makedonije – skup u Brdu trebao poslužiti. Nije u pitanju samo politički utjecaj: zbog bahatosti Ljubljane znatno je opao slovenski izvoz i u Hrvatsku i na zapadni Balkan, što dodatno urušava krizom već načeto slovensko gospodarstvo. Pa bi sada Pahor i ministar mu vanjskih poslova Samuel Žbogar malo glumili dobre dečke.

Loše im je, međutim, krenulo već na Gymnichu, neformalnome sastanku ministara vanjskih poslova EU 27 i kandidatskih zemalja početkom ovoga mjeseca u Cordobi. Iako je Žbogar uvjeravao novinare da je dobio potporu kolega za sastanak u Brdu, španjolski i talijanski ministri Miguel Angel Moratinos i Franco Frattini doživjeli su najavu toga skupa kao slovenski pokušaj pretjecanja po zaustavnom traku njihovoga prijedloga o lipanjskoj ministarskoj konferenciji EU i zapadnoga Balkana u Sarajevu. Dodatno je Žbogar Frattinija razdražio – Moratinos je reagirao diplomatski suzdržano – guranjem Slovenije na neformalni sastanak u Španjolskoj u travnju, na koji su dvojica ministara kanila pozvati bosanskohercegovačke čelnike te predstavnike Turske, Rusije i SAD-a.

U jednome je Pahor ipak u pravu: u EU je trenutačno zapadni Balkan na rubu zanimanja. Da nema Washingtona koji, iz sigurnosnih razloga, zahtijeva da se BiH pogura na put u euroatlantske integracije, to bi područje Europljani prepustili samo sebi.

Ako se tamošnje zemlje preobraze i ispune kriterije za članstvo, OK, a ako ne, nikom ništa. Preduboko su neke zemlje članice eurozone zapele u krizi i premalo je Angela Merkel zainteresirana za išta izvan Njemačke, a usto ni sve praznine u Lisabonskome ugovoru nisu još popunjene da bi se europski čelnici sada stigli još i Balkanom baviti. Pa ako već Italija i Španjolska iskreno nešto pokušavaju pokrenuti, treba im podmetnuti leđa, a ne udarati konkurenciju.

Pristajanjem uz Brdski postupak Hrvatska, međutim, nije ništa izgubila. Dapače, pokazala se spremnom na područnu suradnju te dokazala da nije zlopamtilo. Da je sa slovenske strane malo manje velikih riječi, a malo više diplomatske umješnosti, Brdski postupak mogao bi postati pandanom Višegradske skupine, u kojoj su si bivši sovjetski sateliti međusobno pomagali na putu u EU.

Iako nije posve jasno kakva je smisla imalo dijeliti u Brdu hrvatski prijevod europske pravne stečevine Kosovarima i Albancima. Njihovi mladi stručnjaci engleski govore izvrsno, a hrvatski uglavnom nimalo.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • mikrogrizzly:

    Sve OK napisano i jedino nedostaje žalac: Zašto RH ulazi u igru \"titranja\" Srbiji kosovskog pitanja? Naime, sve je lijepo gore u članku izloženo - tko, zašto i s kojim ciljevima je organizirao event, ali nedostaje racionala (i pamet dotičnoj!) ... prikaži još! - što RH dobiva naguravanjem Srbiji pod nos kosovskog pitanja. Naime, to im je trauma i bit će im trauma još par stotina godina, a mi Hrvati i Hrvatice baš i nismo nešto krivi u toj cijeloj priči oko Kosova, zar ne? Nit nam smrdi nit nam miriše kako su velike sile riješile kosovsko pitanje... Tko je ovlastio hrv. diplomaciju da uletava u jedan tako neuralgičan topic u susjedstvu gdje kojom god stazom krenuli - zamjerit će se i to gadno!? Prava diplomacija skrbi o interesima svoje države (to je vječna kraljevska disciplina u politici!) i uči na tuđim greškama. Na primjeru Slovenije, Hrvatska je mogla naučiti (i to bolno, na vlastitoj koži) da se svako produciranje i puvanderstvo vrati kao bumerang i da je bolje imati low profile kad već nismo nešto previše bitni na svjetskoj pozornici.

  • Vid :

    Bilo bi dobro kad bi netko iz Kosorkine vlade objasnio kakve to koristi ima Hrvatska od nekakvih balkanskih , reginalnih i slicnih skupova? Ako postoje neke namjere za politickim asocijacijama takozvani \"Zapadni Balkan\" onda to narodu treba reci . Hrvatsu ... prikaži još!u je njezina nezavisnost preskupo kostala da bi nas opet neki htjeli uvuci u nekakve \"Baklanske\" ili kojekakve \"Regije \" ili \"Regione\" . Inace svi medjudrzavni odnosi se rjesavaju na bilateralni nacin , prema tome postavlja se pitanje - Sto je to zapravo \"Zapadni Balkan\"?

  • VanGoghh:

    mikrogrizzly, zasto se hr uvjek petlja u srpska posla, to sam se uvjek i ja pitao i cak u sklopu neke teme to i napisao. Vjerovatno se radi o tome da je hrvatskoj dusevna hrana da srbiji sipaju so na ... prikaži još! ranu, i to zadovoljstvo nikad nece htjeti da zaustave. Banalno objasnjenje, ali ja mislim da je tako. S tim sto, hr uporno pokusava da ukazuje EU ili kome vec, greske srbije, u nadi, da ce oni s tim ispasti nevinasca i mnoogoo drugaciji i civilizovani od tih varvara srba. Kao u skoli :), ljigavac djak svo silom pokusava da ukaze profi greske razrednog kolege i cinkari ga na sve strane (kome se uzgred receno u neku ruku i divi ovaj ljigavac, pa mu tu jos vise daje moral da ga dotuce). hm, ode ja daleko. dobro,zivio sundjer bob i pisemo se. poz