Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2012. u 12:00

U HDZ-u više nije podobna čak ni velika predsjednička fotelja u središnjici na kojoj su sjedili Ivo Sanader i Jadranka Kosor. I ona mora biti smijenjena i smanjena.

Bahatost se u politici ne isplati. Slučaj Jadranke Kosor. Najprije je ničim izazvana postala predsjednica HDZ-a i premijerka. Istina, uvela je Hrvatsku u EU, ali potom je izgubila parlamentarne izbore. I nakon toga, mrtva-hladna, svim svojim potencijalnim protukandidatima poručila da je moraju pogledati u oči ako se žele kandidirati za “njezino” mjesto! Sram ih bilo, nezahvalni bezobraznici. To nije rekla, ali je vjerojatno mislila.

I frajeri su se javili. Prvi ju je u oči pogledao Darko Milinović. Siguran u sebe, pobjednik na izborima u Lici, spreman se upustiti u borbu. Potom Domagoj Milošević, iako je tek nedavno postao članom HDZ-a. U sebi vidi onog koji bi se u budućnosti na parlamentarnim izborima mogao suprotstaviti Zoranu Milanoviću.

Tomislav Karamarko još malo žmirka, ali čeka iz prikrajka. Diplomatsko “odlučno možda” bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića pretvorilo se u zahtjev za novim liderima na čelu HDZ-a. A sada se pojavljuje i potpuno novi čovjek, ugledni liječnik i branitelj Drago Prgomet. I sigurno tu nije kraj. Bit će još kandidata i iznenađenja.

Prema nekim teorijama, veliki broj kandidata ide na ruku Jadranki Kosor. Ipak je ona aktualna predsjednica HDZ-a, poraz na izborima nije bio tako katastrofalan kako su se pribojavali, stranačka mašinerija i dalje funkcionira. Ne treba zaboraviti niti podcijeniti kapacitete i nepredvidivost Šeksova izbornog inženjeringa.

Ipak, strategija je prevratničke koalicije puno ozbiljnija i kompleksnija. Jadranka Kosor može preživjeti na čelu stranke samo ako u prvom krugu izbora osvoji više od 50 posto glasova. A to, procjenjuju unutar stranke, ipak nije moguće. Ima previše protivnika, ali i previše je razloga za promjene na čelu.

Realnost je da će Jadranka Kosor dobiti najviše glasova, ali da će ipak morati ići u drugi krug izbora. I tada se, prema planu, svi njezini protivnici udružuju oko najjačeg protukandidata. Svi se oni slažu oko toga da ona mora otići i da na čelo stranke treba doći netko novi. Zato u ovom trenutku nema sukobljavanja niti polemika između Miloševića, Milinovića, Karamarka... Jedni drugima dobrohotno nude mjesta zamjenika predsjednika, uvažavaju se i hvale. Svi su za demokratizaciju stranke. Više nije podobna čak ni velika predsjednička fotelja u središnjici HDZ-a na kojoj su sjedili Ivo Sanader i Jadranka Kosor. I ona mora biti smijenjena i smanjena.

Nekoliko jakih igrača u vrhu HDZ-a još šuti. Ne izjašnjavaju se bivši ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker. Javna je tajna da obojica jedva čekaju odlazak Jadranke Kosor. Dado i Dario (Milinović i Kalmeta) kontroliraju značajni dio desnoga krila HDZ-a. Osim toga, glasovi brojnog HDZ-a u Dalmaciji mogu biti uteg na vagi. S druge strane, pomalo zaboravljeni i neopravdano podcijenjeni Šuker nije zadovoljan smjenom s čela ministarstva financija. I zato već sada svi pregovaraju i paktiraju. Svi sa svima i trguju.

Nikome od kandidata neće biti problem ako izgubi na unutarstranačkim izborima. Svaki od njih svojih pet, deset ili dvadesetak posto osvojenih glasova unosi kao kapital u buduću političku trgovinu. Svatko si od njih tako osigurava političku budućnost i poziciju.

Istina je da bi ovo mogli biti prvi pravi demokratski izbori u HDZ-u, stožernoj hrvatskoj stranci, kako sami sebe vole nazivati. Najprije je, navodno, Franjo Tuđman izigrao braću Veselicu. Potom je, kažu, Sanader pokrao glasove Pašaliću, Pitanje je, samo, hoće li netko i sada trebati nekog poput Glavaševa Drmića, koji je svojedobno izbrojio glasove za Sanadera.

Komentara 25

GI
giglibigli
12:54 15.01.2012.

treba dvije komisije za brojanje glasova jedna će brojati u središnjici a jedna glasove iz obližnjeg kontejnera za smeće

ŠI
šifra2
13:17 15.01.2012.

Šeks već predugo kroji i broji u HDZ-u i tu je ključni problem!

KU
kumajela
09:16 16.01.2012.

. PROTIV! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?