Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Teologija Thompsonova pjesništva

Thompson je za veliku većinu svećenika, kao i mnogih vjernika, osobito onih s dalmatinskoga i hercegovačkog krša, oličenje pravovjernog katoličanstva, prožeta do posljednje stanične membrane vazdadobitnim spojem na ovim prostorima - dobitnom kombinacijom vjerskog i nacionalnog.
20. siječnja 2011. u 12:00 15 komentara 9 prikaza
thompson01

“Kao što je papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglasio ‘kompasom za orijentaciju’ hrvatskom narodu, to se može reći i za Thompsona. On svojim životom i radom skuplja ‘bodove’ za povijest i za Nebo. Naime, BOD je kratica za tri glavne teme njegove lirike: Bog, Obitelj, Domovina. Zato razmišljam o analizi pod naslovom: ‘’Teologija Thompsonova pjesništva’’.

Te riječi katoličkog publicista don Kaćunka, ponajbolje govore o stavu Crkve, tj. svećenika prema Marku Perkoviću. Thompson je za veliku većinu svećenika, kao i mnogih vjernika, osobito onih s dalmatinskoga i hercegovačkog krša, oličenje pravovjernog katoličanstva, prožeta do posljednje stanične membrane vazdadobitnim spojem na ovim prostorima - dobitnom kombinacijom vjerskog i nacionalnog.

Takav status u crkvenim očima omogućio je Thompsonu s lakoćom i razvrgavanje crkvenog braka s pjevačicom Danijelom, pa je svojedobni grafit “Kurvo, izdala si ratnika”, dobio i sakramentalni epilog, tj. kao da braka prije nikada nije ni bilo Thompson se mogao ponovno vjenčati pred oltarom, pričešćivati, krstiti djecu kao sav normalan svijet. Međutim, da crkvena ljubav prema Thompsonu može biti poput kamenčića, koji će i u najudobnijoj cipeli na svijetu nažuljati njezina vlasnika, pokazalo se kada je 2004., pred treći dolazak pape Ivana Pavla II. sa službenih stranica Crkve skinuta Thompsonova pjesma “Ivane Pavle Drugi”, jer su neki Thompsonovi neistomišljenici u Crkvi prosudili da je nespojivo da isti čovjek može pjevati papi i “đavolski nadahnutu pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara”.

Dakako, sve to ne govori toliko o samome Thompsonu, nego o Crkvi u Hrvata, koja nije nimalo homogena i bezlično jednolična kako to mnogi vole zamišljati, pa među svojim svećenicima ima onih koji će toga pjevača uzdizati doslovce u nebesa, tj. drugih koji će neke njegove pjesme okarakterizirati kao nedvojben govor mržnje, pa bi buduća “Teologija Thompsonova pjesništva” mogla biti “katekizmom” koji će se pisati s dvije različite strane.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • praseca gripa:

    Ovaj novinar je najobicnija zlobna i potkupljena budala. Tocka.

  • -obrisani-:

    \"Marko Perković Thompson potvrdio nam je da je bio na ispitivanju u svojstvu svjedoka te da su ga istražitelji pitali o Barišićevim tvrdnjama da mu je isplaćen novac za “nepjevanje”. Thompson kaže da je iznenađen kako Barišić, kojega uopće ne ... prikaži još! poznaje, može tako lagati i pita se zašto konstruira takve lažne priče. Šokiran je samom idejom da bi netko bio plaćen za nenastupanje.\"

  • -obrisani-:

    Pavičiću, udbaščiću, i ti daješ svoj mali doprinos beščašću šoroševskih medija?