Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduševio svijet

Đoković stigao Lavera po broju Grand Slam naslova u njegovoj areni

Đoković - Murray
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
01.02.2016.
u 08:15

- Čestitao bih Novaku na trijumfu, ovo što je napravio doista je nevjerojatno. Žao mi je što nisam uspio, bilo je ovo napornih par tjedana.

Novak Đoković još jednom je dokazao da je najbolji tenisač današnjice. U finalu ovogodišnjeg Australian Opena pobijedio je drugog tenisača svijeta i u ovom trenutku njegova najvećeg takmaca Andyja Murraya sa 6:1, 7:5, 7:6 (3) za nešto manje od tri sata igre.

Đokoviću je to šesti trijumf u Melbourneu gdje ne zna za poraz u finalu, dobio ih je svih šest: 2008. (protiv Tsonge), 2011. (Murray), 2012. (Nadal), 2013. (Murray), 2015. (Murray) i 2016. (Murray). Dakle, čak četiri puta žrtva u tim završnim susretima bio mu je Murray, kojemu je ovo ukupno bio peti poraz u finalima Australian Opena (2010. izgubio je od Federera) i to je za Britanca jedan neugodan rekord - izjednačio se s Ivanom Lendlom koji je izgubio pet finala na US Openu. No, Lendl je taj turnir tri puta i osvojio, pa je Andy ipak veći “luzer”.

Novak želi desert u Parizu

Đoković se pak u broju osvojenih Australian Opena izjednačio s Australcem Royem Emersonom. Njemu je, jer nije najboljeg zdravlja (rođen je 1936.), Novak nakon osvojenog naslova uputio posebne pozdrave a legendarnom Rodu Laveru (rođen 1938.), koji je bio u svečanoj loži, izravno se obratio riječima:

- Gospodine Laver, vi ste teniska legenda, i hvala vam što ste sudjelovali u ovom finalu.

Sve se to događalo u Areni Roda Lavera a još jedna poveznica s australskom teniskom legendom jest ta da se Đoković izjednačio s njim (također i s Borgom) po broju Grand Slam naslova. Sva trojica ih imaju po 11. Ispred njih su sada samo Emerson s 12, Pete Sampras i Rafael Nadal s po 14 te rekorder Roger Federer sa 17 Grand Slam kruna.

- Andy je veliki igrač i sjajna osoba, siguran sam da ćemo u budućnosti imati još prilika boriti se za ovaj trofej - kazao je Đoković nakon pobjede, poželjevši Škotu sreću i u privatnom životu. Andyjeva supruga Kim bi uskoro trebala roditi.

- Nadam se da će sve biti u redu kod porođaja i da ćete iskusiti nevjerojatan osjećaj koji smo moja supruga i ja doživjeli - spomenuo je Đoković.

To je malo otkravilo i “zaleđenog” Murraya, na njegovu se licu napokon pojavio osmijeh, ali ne onaj sarkastični, koji smo vidjeli nekoliklo puta tijekom meča, nego pravi. Prije Novakova govora on je tek kurtoazno rekao:

- Čestitao bih Novaku na trijumfu, ovo što je napravio doista je nevjerojatno. Žao mi je što nisam uspio, bilo je ovo napornih par tjedana. Osjećam se kao da sam već bio ovdje - napomenuo je Britanac, aludirajući na pet “tacni” za pet izgubljenih finala.

U razgovoru s novinarima Đoković se poslužio metaforom:

- Želim i dalje biti gladan vuk koji trči brže od sitoga. I želim stići na desert u Parizu.

Bio je to čak šesti Grand Slam finale u kojem su se sučelili Đoković i Murray. Srbin je dobio četiri (sva četiri na Australian Openu) a Britanac dva - u Wimbledonu i na US Openu. No, najviše Grand Slam finala odigrali su Federer i Nadal, čak osam, Đoković i Nadal sedam.

Đoković je predobar

- Đoković je predobar. Čvrst je u igri i nema dionice u kojoj će on značajnije pasti. Ovo što je danas pokazao nije njegov najbolji tenis, ali je bio dovoljan za pobjedu. Ima pozitivan stav, ima dobar govor tijela i u ovom trenutku je nepobjediv. Murray je u drugom i trećem setu pronašao potrebne udarce, ali nije shvatio da u “šetanju” s Novakom ne može izaći kao pobjednik - kazao je o melbournškom finalu Australac Mats Wilander, bivši teniski as koji danas komentira teniske događaje za Eurosport.

Đoković je svojim trijumfom posebno razgalio srca svojih srpskih navijača kojih nije bilo puno u Areni, ali su meč gledali na obližnjem Garden Squareu i nakon meča zaigrali kolo i slavili do duboko u noć.

>> Đoković pomeo Murrayja za šesti naslov na Australian Openu

Komentara 27

Avatar Orlando!
Orlando!
10:40 01.02.2016.

Pred Đokovićem još je puno Grand Slamova, a već je sad jedan od najvećih u povijesti.

DU
Deleted user
10:19 01.02.2016.

Nole, najbolji tenisač današnjice, grabi krupnim koracima da postane i najbolji svih veremena. Ako ovako nastavi, ne bi nas iznenadilo da prestigne i Emersona, Samprasa, Nadala, pa i Federera. Desert u Parizu ce biti prava poslastica!

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
12:13 01.02.2016.

Ovaj Novak Đoković je tip sportista, čovjeka i pojave kakvoga možemo mi pravi hrvati samo sanjati i nastaviti domoljubne bajke o tome kako smo pošteni i nevini dalje ganjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije