Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAK STRAŠNI

U vječitoj utrci za najvećim naslovima Đokoviću slobodan put do Federera

Novak Đoković
Reuters/PIXSELL
19.09.2015.
u 12:08

'Za njega pobjede i porazi nemaju isto značenje kao za obične "smrtnike". On ima izrazito selektivno pamćenje i zna kako se "resetirati" nakon poraza.'

Novom pobjedom nad najvećim rivalom Rogerom Federerom (6:4, 5:7, 6:4, 6:4) i osvajanjem US Opena, Novak Đoković je još jednom dokazao da mu nema premca na sadašnjem teniskom horizontu. Grand Slam sezonu završio je s tri trofeja i jednim finalom (Roland Garros) uz učinak od 27-1. Takva dominacija rijetko je viđena, samo se još dvojica igrača u povijesti svjetskog tenisa, barem kada je u pitanju tzv. Open era, mogu pohvaliti nastupom u sva četiri Grand Slam finala u sezoni – Rod Laver i Roger Federer.

Usuđujemo se stoga ustvrditi da je Novak u New Yorku dokazao da nije samo najbolji tenisač današnjice nego da je i jedan od najvećih u povijesti. Evo i argumenata: osvojio je svoj deseti Grand Slam naslov (uz 24 naslova iz kategorije Masters 1000) pa su i u toj kategoriji ispred njega još samo Federer (17), Pete Sampras (14), Rafael Nadal (14) i Björn Borg (11). S tim da Đoković još nije rekao posljednju riječ.

Ali, ima toga još. Nole je postao prvi igrač u povijesti koji je na ATP listi preskočio granicu od 16.000 bodova (ima 16.145). On je tako osigurao jedinicu do kraja godine pa će i četvrti put (u pet godina) na kraju sezone biti najbolji. Prevedeno u tjedne, značit će to barem 179 tjedana provedenih na prvom mjestu ATP liste, što znači da će se Đoković i u toj "disciplini" učvrstiti na petom mjestu. Prvi je Federer (302), a prvi sljedeći na kojega pikira Đoković Jimmy Connors sa 268 tjedana.

John McEnroe vjeruje da Đoković tek ulazi u svoj zenit.

– Prema mom sudu, Novak svakako spada među pet najboljih tenisača svih vremena. Četvorica ispred njega su Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer i Rafael Nadal – napominje legendarni Big Mac, sedmerostruki Grand Slam pobjednik i dodaje:

– Novak je peti, ali on se penje. On još ima manji broj Grand Slam trofeja od spomenute četvorice, ali osvojit će ih još i penjat će se prema vrhu.

Zna kako se "resetirati"

Mats Wilander, koji je osvojio isti broj Grand Slam turnira kao i McEnroe, još skloniji je Đokoviću. Kaže:

– Đoković posljednjih godina u prosjeku osvaja dva Grand Slam turnira godišnje. Zašto to ne bi učinio i u sljedeće tri godine? Stići će Rogera, mislim da je upravo on taj koji to može. Za Đokovića ne postoji suparnik s kojim ne voli igrati, kao što ne postoji ni podloga koju će izbjegavati. On je iznimno motiviran i igra za to da bismo ga zapamtili kao najboljeg tenisača u povijesti – kaže komentator Eurosporta.

Đoković je dosad pet puta slavio na Australian Openu, tri puta u Wimbledonu i dva puta na US Openu. Izmaknuo mu je samo Roland Garros u finalu kojega ga je ove godine pobijedio Wawrinka. I sam Novak ne skriva ambiciju da osvoji još nekoliko najvećih turnira:

– Lagao bih kad bih rekao da mi nije cilj da stignem i možda prestignem Samprasa i Nadala, iako Rafa još igra i još može povećati broj naslova. Želim nastaviti uspješan niz. Ako me posluži zdravlje i zadržim motiviranost, nadam se da ću imati dugu karijeru. Mislim da imam pristojne izglede da sljedećih godina osvojim još nekoliko Grand Slam naslova – rekao je Novak.

Čini se da je Đokoviću u toj vječitoj utrci slobodan put do Rogera Federera, a možda i dalje. Pa, u čemu je tajna? To se pitanje postavlja sve češće, odgovori su različiti. Već smo u sportskom tjedniku Max pisali o Novakovoj prehrani baziranoj na bezglutenskoj dijeti, o toplo-hladnim kupkama, meditaciji... Indijac Badri Narayanan, jedan od najvećih stručnjaka za mentalnu pripremu tenisača, ističe činjenicu da se Novak brzo oporavlja od poraza.

– Za njega pobjede i porazi nemaju isto značenje kao za obične "smrtnike". On ima izrazito selektivno pamćenje i zna kako se "resetirati" nakon poraza – naglasio je Indijac.

U želji da "spustimo loptu na zemlju" za mišljenje smo upitali našeg bivšeg tenisača Branimira Horvata koji jako dobro poznaje odnose moći u vrhu svjetskog tenisa. Kako on objašnjava Đokovićevu premoć?

– Đoković je jednostavno odličan igrač. Ima vrlo kvalitetne osnovne udarce, servis i retern i vrlo je brz. Uz to, iznimno je mentalno snažan i ima veliku volju i želju za uspjehom. Sve u životu je podredio tenisu, uz teniski i kondicijski trening, puno vježba i jogu, a poznato je da je i u potpunosti promijenio prehranu. To sve čini ga trenutačno najboljim igračem na svijetu, i to u jakoj konkurenciji u kojoj još iznimno dobro igraju dvojica koja su među najboljim igračima svih vremena: Federer i Nadal, iako potonji u posljednje vrijeme posustaje – kaže Horvat.

A upravo je Nadal taj koji je posljednjih godina povremeno zaustavljao Đokovića. Otkako Rafa nije u formi, Srbin praktično nema konkurenciju. Ove je godine doživio samo pet poraza (uz 63 pobjede), od čega dva od Federera te po jedan od Murraya, Wawrinke i Karlovića.

Karlovićev skor pozitivan

Div sa Šalate jedan je od malobrojnih tenisača (uz Nadala – 23-21) koji imaju pozitivan skor s Đokovićem. Ivo je pobijedio Novaka u Madridu 2008. i Dohi 2015. a izgubio od njega u Hamburgu 2008. No zato Marin Čilić ima 0-14!

Mnogi tenisači imaju izrazito negativnu bilancu – Wawrinka 4-20, Berdych 2-19, Gasquet 1-13, Monfils 1-11, Troicki 1-13 – ali ipak imaju poneku pobjedu, Čilić baš nijednu. Je li razlog tome što je Đoković, osim što je kvalitetniji – jer je prvi igrač svijeta – i godine dana stariji od Marina? Ili objašnjenje leži u tome što su oni dobri prijatelji pa je Čilić premekan u tim mečevima?

– Čilić još nije uspio pobijediti Đokovića jednostavno zato što je Novak bolji igrač. Našem najboljem tenisaču zasigurno ne odgovara Đokovićev način igre. Odnosno, imaju sličnu igru, ali je Đoković gotovo u svim segmentima malo bolji od Čilića. Marinu nema druge nego ostati uporan i čekati priliku. U nekoliko mečeva pokazao je da može ugroziti Đokovića, ali nažalost to nije uspio kapitalizirati pobjedom – zaključio je Horvat.

>> Đoković svladao Federera i osvojio US Open

Komentara 20

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
14:41 19.09.2015.

Djokovic ce stici i Nadala i Samprasa i uci u Top3 svih vremena. Medjutim, da bi preskocio Lavera i Federera, nema druge nego da osvoji veliki Grand Slam, t.j. sva cetiri GS turnira u jednoj godini, pogotovo mora bar jednomm pobjediti u Parizu. Nole je jedini igrac danasnjice koji bi to uopce mogao. Sretno, teniski genije.

DU
Deleted user
13:07 19.09.2015.

Svaka čast Đokoviću, ali bože me sačuvaj vas i vaših naslova. Taman koda je oslobodio eu od imigranata, ni manje ni više. Dajte malo o Dinamu!

Avatar Daruvar_
Daruvar_
13:04 19.09.2015.

Karlović vodi sa 3:1 jer se računa i pobjeda u kvalifikacijama ATP-ova turnira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije