Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIV SA ŠALATE

Ivo Karlović - najbolji veteran u povijesti nakon Connorsa

Ivo Karlović
Foto: Press Association/Pixsell
23.08.2015.
u 12:20

Div sa Šalate je 21. na ATP listi, a među 200 samo je još jedan 36-godišnjak, Čeh Hernych na 190. mjestu

Ivo Karlović iz tjedna u tjedan oduševljava hrvatske, ali i svjetske ljubitelje tenisa. Iako će za koji dan, 28. kolovoza, napuniti točno 36 i pol godina, igra kao da je mladić. Ivo je trenutačno 21. tenisač svijeta, a ove sezone pobijedio je čak i prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića. I zato se teniski svijet s pravom divi Divu sa Šalate. Koliko je fascinantno da u tim godinama postiže tako sjajne najbolji je dokaz da je Karlović najstariji igrač među prvih 200 na ATP listi. Njegovo 1979. godište još je samo Čeh Jan Hernych, no on je trenutačno 190. tenisač svijeta.

Mogu igrati do 40

Po godinama Karlović već spada u veterane, a dokaz tome je i da je jedino teniska legenda Jimmy Connors sa 36 i pol godina bio bolje plasiran od Karlovića. Amerikanac, vršnjak, bio je 15. na svijetu, odnosno šest mjesta ispred Ive. Svi ostali bili su na listi ispod Karlovića sada.

John McEnroe je, primjerice, sa 36 i pol godina bio oko 500. mjesta, igrao je tada u pojedinačnoj konkurenciji više kao rekreativac i šoumen.

Legendarni rumunjski tenisač Ilie Nastase bio je jedan od najdugovječnijih tenisača, no on je sa 36,5 godina bio 118. na ATP listi.

Da je dugovječnost stvar hrvatskih gena potvrđuje pak i Nikola Pilić, koji je u Karlovićevim sadašnjim godinama bio 65. na listi. Pilić je najbolje rezultate imao u 30-ima, pa je finale Roland Garrosa igrao kao 33-godišnjak.

Ovotjedni meč Karlovića protiv ponajboljeg tenisača svijeta Wawrinke dokaz je da je Karlović potpuno ravnopravan najboljima i da se još neko vrijeme može igrati na najvišoj razini. Dokad?

– Ne znam, možda i do 40. godine. Igrat ću do kad god budem pobjeđivao – rekao je nedavno Ivo Karlović.

Još 76 asova do Gorana

A tata Vlado otkrio je djelomično tajnu Karlovićeve dugovječnosti.

– Ivo jako puno pazi na svoje tijelo. Pazi što jede, svaki dan dodatno vježba, ide na masaže...

Karlovićeva dugovječnost rijetka je za vrhunski tenis. U tim godinama igrači eventualno igraju turnire nižeg ranga – challengere i futurese.

Vrhunski tenisači se pak obično umirovljuju sa 32,33 godine.

Legendarni Pete Sampras u mirovinu je tako otišao sa 32 godine, baš kao i Boris Becker. Naš Goran Ivanišević igrao je do 34. godine, baš kao i kralj Umaga Carlos Moya. Jedini koji su od velikana izdržali dosta dulje su Andre Agassi i Ivan Lendl, oni su teniski reket o klin objesili sa 36 godina. No, tada su već bili iza 100. mjesta.

Zbog svega toga moramo biti jako ponosni na Karlovića, koji će uskoro prestići i Ivaniševića po broju asova na listi svih vremena. Nakon Cincinnatija stigao je Ivo do 10.107 as-servisa, odnosno samo 76 manje od vodećeg Ivaniševića. Ne sumnjamo da će Ivo nakon US Opena biti vodeći...

>> Karlović probio granicu od 10.000 aseva i približio se rekorderu Ivaniševiću

Komentara 5

TA
tarzan
14:40 23.08.2015.

Ako ćemo bit iskreni Karlović je i najbolji hrvatski tenisač možda ne po ATP listi ali je sigurno najkonstatniji. Čilić jednom-dvaput u godini napravi neki rezultat inače mu je četvrtfinale veliki doseg. Čiliću svakako sad ubrzo prijeti pad listi jer brani bodove sa US Opena.

Avatar duki82
duki82
12:49 23.08.2015.

Fedrer 34 godine 2 ili 3 je....

Avatar duki82
duki82
12:54 23.08.2015.

Gdje pise ko igra finale Sinsinatija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije