Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA METODA

Znanstvenici razvili 'granate' za borbu protiv tumora

epruvete
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2015.
u 07:25

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija, koja je bila učinkovita u pokusima na životinjama, bila do sada neostvareni san nanomedicine

Znanstvenici su stvorili mikroskopske "granate" koje mogu ciljano u tumorima otpuštati lijek uništavajući maligne tvorbe, prenosi BBC.  

Znanstvenici su iskoristili liposome, malene mjehuriće masti koji služe kao transportni sustav u organizmu, za transport toksičnih lijekova do tumora i oslobađanje tih lijekova kada poraste temperatura u tumorima. Mehanizam djelovanja "granata" osigurava da nema nuspojava agresivnih lijekova jer lijek cilja jedino tumor.

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija, koja je bila učinkovita u pokusima na životinjama, bila do sada neostvareni san nanomedicine.

Znanstvenici nastoje iskoristiti transportne sposobnosti tih masnih kuglica tako što ih navode da prenose toksične lijekove do tumora.

– Problem je kako osigurati otpuštanje lijeka kad dođu do cilja – kaže profesor Kostas Kostarelos sa Sveučilišta Manchester.

Laboratorij za nanomedicinu u Manchesteru stvorio je liposome koji su nepropusni pri normalnoj temperaturi tijela, no kad se ona poveća na 42 Celzijeva stupnja, počinju propuštati.

– Izazov je stvoriti liposome koji su vrlo stabilni na 37 stupnjeva Celzija i ne otpuštaju nikakve molekule lijeka, ali ih mogu naglo otpustiti kad temperatura poraste na 42 stupnja – kaže Kostarelos.

On kaže kako bi se toplim oblogama mogao zagrijavati tumor na površini tijela poput raka kože, vrata ili glave. Sondama se mogu zagrijavati tumori u tijelu, a razmatra se i mogućnost korištenja ultrazvuka za zagrijavanje tumora.

U pokusima na miševima s rakom kože melanomom zabilježeno je značajno oslobađanje lijeka u tumorima uz pomoć tih toplinskih granata i liječenje je dovelo do umjerenog produljivanja preživljavanja kod životinja.

Slične tehnike ispituju se sada i na ljudima.

>> WHO i službeno objavio da prerađeno crveno meso povećava rizik od raka

>> Cijeli popis: 116 stvari koje sigurno mogu izazvati rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije