Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE COPERNICUSA

Zabilježen četvrti najtopliji rujan u povijesti: Temperature na Grenlandu dosezale 8°C iznad prosjeka

FILE PHOTO: Ice Sheet Greenland
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
1/5
06.10.2022.
u 11:49

Što se tiče razina morskog leda, dnevni opseg arktičkog morskog leda dosegao je svoj 9. najniži godišnji minimum oko sredine mjeseca

EU-ova služba za klimatske promjene Copernicus objavila je kako je ovogodišnji rujan bio četvrti najtopliji zabilježen u povijesti mjerenja, zajedno s 2016. godinom.

Osim toga, na Grenlandu je zabilježeno kako su temperature dosezale i više od 8°C iznad mjesečnog prosjeka te samim time je dosezao najtoplije temperature zabilježene za rujan.

Prosječna europska temperatura bila je gotovo 0,4°C niža u razdoblju od 1991. do 2020., s nizom ispodprosječnih temperatura od središnje Europe do Rusije, dok je globalna prosječna temperatura bila blizu 0,3°C iznad razdoblja 1991.-2020.

Foto: Copernicus


Što se tiče razina morskog leda, dnevni opseg arktičkog morskog leda dosegao je svoj 9. najniži godišnji minimum oko sredine mjeseca, dok je prosječni mjesečni opseg rangiran kao 11. najniži, ostajući znatno iznad najnižeg i drugog najnižeg opsega uočenog za oba minimuma 2012. i 2020. godine.

Općenito, arktički morski led bio je ispod prosjeka, iako su u sibirskom sektoru postojala dva područja vrijedna pažnje s iznadprosječnim morskim ledom.

Opseg antarktičkog morskog leda za rujan 2022. rangiran je izvan najnižih pet za bilo koji rujanski mjesec, na 3% ispod prosjeka, nakon nekoliko mjeseci rekordnog i skoro rekordno niskog mjesečnog opsega.

Foto: Copernicus

- Nakon ljeta ekstrema s rekordnim temperaturama, sušom i požarima u većini Europe, mjesec rujan pokazao je ispod prosječne temperature u Europi. Globalno, prema podacima Copernicusa, i dalje je to bio jedan od najtoplijih rujna. Grenland je bio neuobičajeno topao, a većina teritorija doživjela je najtopliji zabilježeni rujan koji datira iz 1979. - objasnila je viša znanstvenica Copernicus službe za klimatske promjene Freja Vamborg.

>> VIDEO U Muzej grada Zagreba od danas su dobrodošli psi

Komentara 3

DU
Deleted user
01:41 08.10.2022.

Četvrti najtopliji? A ne prvi? Sad sam malo razočaran, pa ipak je ovo najjače ikada globalno zatopljenje.

UD
Udbaš
15:38 06.11.2022.

jao idiota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije