Naslovnica Tech/Sci Znanost

Veliki uspjeh: Floridski znanstvenici umjetno potaknuli razmnožavanje koralja

Suradnja Floridskog akvarija s muzejem i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koraljnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.
23. kolovoza 2019. u 13:32 3 komentara 876 prikaza
Koraljni greben
Foto: dpa/DPA/PIXSELL

Znanstvenici na Floridi prvi put su uspjeli umjetno potaknuti razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog koralja u akvariju i smatraju da taj napredak jako obećava u naporima za obnovu koraljnih grebena u divljini.

POSLJEDICE Klimatske promjene mogle bi 'izbrisati' Jošuino drvo

Postignuće, objavljeno ovoga tjedna u Floridskom akvariju u Apollo Beachu nedaleko od Tampa, ostvareno je zahvaljujući 'posuđenim' laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima Horniman sa sjedištem u Londonu. Te su tehnike ranije korištene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog koralja, rekli su dužnosnici.

Znanstvenici planiraju iskoristiti svoju novostečenu ekspertizu za uzgoj novih kolonija koralja koje će jednoga dana moći naseliti floridski sustav grebena, jedan od najvećih na svijetu čiji je veliki dio uništen zbog klimatskih promjene, zagađenja i bolesti zadnjih desetljeća.

“Ovo je stvarno budućnost obnove koralja na Floridi i diljem svijeta”, rekla je u četvrtak Reutersu znanstvenica Keri O’Neil iz Floridskog akvarija. “Moći ćemo to učiniti za desetke vrsta i to će otvoriti svijet novih mogućnosti."

Suradnja Floridskog akvarija s muzejem i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koraljnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Koralji su razred morskih životinja iz koljena žarnjaka. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini tjelesni otvor – usta, okružena vijencem pokretljivih lovki. Jetkim sokom, koji izlučuju iz žarnih čahurica, mogu omamiti ili usmrtiti sitne organizme. Razmnožavaju se spolno i nespolno, a češće je nespolno razmnožavanje pupanjem i nepotpunim dijeljenjem.

Polipi izlučuju kalcijev karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koraljne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale apsorbirajući energiju valova od uragana i drugih oluja.  

Velike vrućine zavladale Zagrebom, hlad je najugodniji na Zrinjevcu Čelnica UN-ove konferencije za klimu: 'Toplinski valovi u Europi potvrđuju globalno zatopljenje'

Koralji su osjetljivi na velike promjene temperature vode, a zbog klimatskih promjena more postaje je sve toplije.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar WHAZZUP
  WHAZZUP:

  koralji se lako presađuju i iz samo jednog izdanka veličine prsta nastane grm za 6 mjeseci

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Slijedeći problem će biti da to neće moći više zaustaviti.

 • dr dragon:

  Oceani su sve masniji,ništa od koralja na otvorenom jedino ce uspjevat u akvariju,slično ko voče i povrče u plasteniku a na otvorenom sve se suši od bolesti i štetnika