Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APOLLO 14

Umro Edgar Mitchell, šesti čovjek koji je stupio na Mjesec

Edgar Mitchell
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
06.02.2016.
u 09:27

Mitchell je umro u West Palm Beachu, na Floridi, u četvrtak, samo dan prije 45 obljetnice njegove misije Apollo 14

Edgar Mitchell, šesti čovjek koji je stupio na Mjesec u sklopu NASA-ine prve misije poduzete nakon neuspjeha misije Apollo 13, umro je u dobi od 85 godina, objavila je američka svemirska agencija.  

Mitchell je umro u West Palm Beachu, na Floridi, u četvrtak, samo dan prije 45 obljetnice njegove misije Apollo 14, koja je postavila rekord u duljini boravka na Mjesecu.

Mitchell i član posade Alan Shepard bili su treći astronautski tim koji se spustio na Mjesec, gdje su stigli 5. veljače 1971., spustivši se na mjesto na koje je trebala sletjeti misija Apollo 13, koja je prekinuta nakon niza tehničkih problema.

Posada Apolla 14 postavila je rekord prešavši najveću udaljenost na Mjesecu, donijevši 43 kilograma Mjesečevog kamenja te ostavši na Mjesecu 33 sata tijekom kojih su obavljene i dvije svemirske šetnje.

Prve televizijske snimke u boji poslane s površine Mjeseca pokazale su tada, među ostalim, Alana Sheparda kako udara golf lopticu.

Nakon što je napustio NASA-u Mitchell je osnovao institut usmjeren na proučavanje paranormalnih i psihičkih aktivnosti i proučavanje do sada neobjašnjivih fenomena.

Godine 2011. vlada ga je tužila zbog pokušaja prodaje na aukciji kamere koju je upotrijebio u svojoj svemirskoj misiji. Kameru je kasnije poklonio specijaliziranom muzeju.

>> NASA-in astronaut snimio svemirski 'selfie'

>> Britanski astronaut nazvao krivi broj iz svemira

Komentara 10

BR
brojevi
09:54 06.02.2016.

Godine 2011. vlada ga je tužila ...! Ma molim vas, sve je to u sklopu diskvalifikacije ovog izuzetnog čovjeka zbog njegovih tvrdnji o prisutnosti vanzemaljskog entiteta na Mjesecu i osnivanju neprofitne organizacije "Institut Noetičkih Znanosti". Vječna slava Edgaru Mitshellu!

HR
HrvatskiPredsjednik
00:41 07.02.2016.

Je zato sada nakon 50 godina na mjesecu imamo citava naselja te je postao hit turisticka destinacija. RyanMoon uveo cijenu od 25€ po putniku.

DU
Deleted user
02:46 07.02.2016.

You are prick,not Christian.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije