Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNA KONKURENCIJA MESU

U Barceloni se jedu 3D printani vegetarijanski odresci

Foto: REUTERS
1/6
05.07.2021.
u 00:12

Novameatu je cilj rekreirati životinjska vlakna koristeći samo biljne sastojke, a oni koji su odreske i probali, poput novinara Guardiana, kažu da su najrealističniji dosad

Malu senzaciju na Mobile World Congressu u Barceloni nije izazvao neki novi smartfon ili tehnološka naprava, već – odrezak. I to ne bilo kakav, već vegetarijanski, što i nije toliko neobično, koji je, međutim, i 3D printan, što je i pomalo senzacionalno. Španjolska tvrtka Novameat, koja ga je nudila posjetiteljima najvećeg sajma mobilne tehnologije u svijetu, razvija taj odrezak od 2018. s ciljem da proizvodnju omasovi i učini svoj proizvod uobičajenim. Dakle, nudit će ga redovito na masovnim tržištima.

Iz printera izravno na roštilj

Namjera je 3D vegetarijanski odrezak nuditi izravno potrošačima i restoranima zainteresiranim za takav proizvod. Kako bi to trebalo izgledati imali su prilike vidjeti posjetitelji MWC-a gdje su odresci iz 3D printera odlazili izravno na električni roštilj, a s njega na tanjure posjetitelja. Prema reakcijama koje donose mediji vege 3D odrezak nije bio nalik klasičnom, no ipak je izazivao pozitivno iznenađenje onih koji su ga probali jer nisu očekivali da će tekstura tako dobro podražavati onu koju nalazimo kod mesa.

Kao i u drugim područjima, 3D printer se i ovdje pokazao dobrim rješenjem jer ne podrazumijeva organiziranu masovnu proizvodnju koja onda traži i skladištenje pod posebnim uvjetima, već se proizvod radi prema potrebi. A Španjolci očekuju da će ta potreba kontinuirano rasti. Tvrde kako se na 3D printeru lakše isprobavaju novi okusi ili drugi dodaci vege odresku. Ako bi potražnja počela nadmašivati kapacitete koje nudi 3D printer, tada bi se prešlo na veću proizvodnju kod koje bi bilo moguće proizvoditi do 500 kg “vege-mesa” na sat na neki drugi način, ne 3D printerom. U Novameatu kažu kako je cilj njihova startupa rekreirati životinjska mišićna vlakna koristeći stopostotno biljne sastojke.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Predviđaju i kako bi ta zapravo nova grana prehrambene industrije trebala rasti dvoznamenkastim postocima u skorijoj budućnosti. A motivacija je te tvrtke, logično, napraviti proizvod koji bi mogao zamijeniti meso, koje se često proizvodi u uvjetima nepovoljnim za okoliš.

– Pokušavamo zamijeniti životinjsko meso za nešto što je bolje za planet, nas i životinje – rekao je Alexandre Campos iz Novameata za Reuters. Stvar uopće nije neozbiljna, zaključiti možete i sami pogledom već na početnu stranicu te barcelonske tvrtke. Ondje ćete vidjeti vegetarijanske odreske koji su doista nalik, primjerice, onome što mi zovemo krmenadlom, ražnjićima… Mnogo je već tamo navedenih novinskih članaka i drugih medijskih uradaka. Indikativno je da se njihovi proizvodu nazivaju steak 2.0 ili pork 2.0, a primjerice The Guardian nazvao ih je najrealističnijim odrescima dosad temeljenim na bilju

Sastojci su: grašak, alge...

Znamo da se u nas već nude nemesni burgeri, i u velikim restoranskim lancima, kao i u nekim supermarketima. Kada smo te burgere prvi put probali, mora se priznati da je bilo vrlo malo razlike u odnosu na pravi burger. Kako je svijest o ugroženosti prirode već snažno prisutna i kod nas, za vjerovati je da bi takav proizvod mogao biti zanimljiv i našim kupcima. Iako je doista izazov postići teksturu i okuse mesa u proizvodu koji mesa nema.

Osnovni su sastojci grašak, alge i cikla, od kojih se rade fina vlakna koja trebaju podražavati mišićna vlakna kakva nalazimo u pravom mesu. Kako je za Guardian lani rekao osnivač tvrtke Giuseppe Scionti, s odreskom su počeli jer je to sveti gral biljnog mesa i najteže ga je napraviti. Bilo bi zanimljivo provjeriti koliko je doista realističan taj Novameatov biljni odrezak.

Komentara 3

Avatar Jopa
Jopa
09:04 05.07.2021.

Pojest ću to nikad.

Avatar Od Drine do Jadrana
Od Drine do Jadrana
23:34 05.07.2021.

sljedeći tjedan jedu 3D printane probušene i iskorištene kondome

DU
Deleted user
19:02 05.07.2021.

Nebi, hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije