Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh znanstvenika

Tehnologija iz Star Treka postaje stvarnost: Pogledajte vučnu zraku na djelu!

vučna zraka
Foto: Sveučilište Sussex
1/2
27.10.2015.
u 19:10

– Našim uređajem manipuliramo objektima u zraku i prkosimo gravitaciji – kazao je profesor Sriram Subramanian sa Sveučilišta Sussex

Vučna zraka iz popularnog znanstveno-fantastičnog serijala Star Trek polako postaje  stvarnost. 

Znanstvenici su stvorili zraku koja koristi zvučne valove kako bi "uhvatili" i "micali"  objekte u zraku, piše Daily Mail.

Iako je još daleki put do stvaranja tako moćne zrake kakvu smo mogli vidjeti na TV i kino ekranima, ova tehnologija će biti od velike pomoći u spajanju elektroničkih komponenti ili izvođenju operacija. 

"Prkosimo gravitaciji"

Znanstvenici su iskoristili desetke minijaturnih ultrazvučnih zvučnika kako bi stvorili zvučni "hologram" u zraku iznad njih.

Tehnika im omogućava da stvore različite "oblike"  pomoću zvuka te pomiču objekte u različitim smjerovima. 

– Našim uređajem manipuliramo objektima u zraku i prkosimo gravitaciji – kazao je profesor  Sriram Subramanian sa Sveučilišta Sussex.

U seriji Star Trek, posada broda USS Enterprise,  koristila je vučnu zraku kako bi "uhvatili" i pomicali objekte u zraku. 

>>Patrick Stewart poručio političarima: Budite više kao Jean-Luc Picard

>>"Star Trek Into Darkness" - novi trailer

Komentara 3

DU
Deleted user
08:13 28.10.2015.

Enterprise ne leti kroz zrak, nego kroz svemir, u kojem je vakum i nema zvučnih valova.

Avatar Oluja95
Oluja95
04:30 01.11.2015.

"Hologramski akusticni elementi za manipulaciju levitiranih objekata." Dajte se barem naucite pravilno prevodit kad vec prepisujete, a ne odmah boom!!!! senzacionalisticki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije