Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EINSTEINOVA TEORIJA

Svijet fizike nestrpljivo očekuje vijesti o gravitacijskim valovima

magnetar
Foto: Reuters/PIXSELL
11.02.2016.
u 14:25

"Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove teorije i zanimanje je veliko, znanstvenici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi"

Američki znanstvenici uzbudili su svijet fizike zakazavši danas tiskovnu konferenciju na kojoj će iznijeti nove vijesti o gravitacijskim valovima, posljednjoj nepotvrđenoj teoriji Alberta Einsteina

Znanstvenici iz Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) i njihove kolege iz Massachusettsa (MIT) sudjelovat će na tiskovnoj konferenciji popodne u Washingtonu.  Znanstvenici su obećali "statusno izvješće" o naporima da se otkriju gravitacijski valovi, "pukotine u tkivu prostora i vremena" čije je postojanje Einstein predvidio 1916. godine.  Otkako je konferencija zakazana znanstveni svijet bruji o tome da će biti potvrđeno postojanje tih valova. 

"Pošto dolazi stota godišnjica Einsteinove teorije i zanimanje je veliko, znanstvenici će objasniti postojeće napore da se opaze gravitacijski valovi", kaže se u najavi tiskovne konferencije.  Po Einsteinovoj tvrdnji koja se temelji na njegovoj teoriji relativiteta, gravitacijski valovi kreću se brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru. Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove koji su jači što je masa tijela veća i što se brže kreće.

>> Europa uspješno lansirala satelit LISA Pathfinder

>> Danski znanstvenici dokazali da je Albert Einstein bio u krivu: što je novo u teoriji brzine svjetlosti?

Komentara 3

Avatar istovari
istovari
07:47 12.02.2016.

Stara vijest...Biblija pisala o tome davno....

Avatar megatronman
megatronman
17:20 11.02.2016.

? I tako n masa sa n brzinom jednako ?

Avatar nekakav
nekakav
07:34 12.02.2016.

i što su ti 'znanstvenici' dokazali uopće? jednu propalu teoriju 100 godina razvlače, 'dokazuju' je po dijelovima, koji zajedno ne daju nikakvu smislenu cjelinu. einstein i njegove teorije, opća, pa posebna, su jedna drugoj oprečne. to što su oni jučerčer objavili da su 'dokazali' postojanje gravitacijskih valova pobija specijalnu teoriju relativnosti. btw. naš ruđer bošković je idejni začetnik teorije relativnosti. a opet 'naš' nikola tesla tvorac dinamičke teorije gravitacije. tesla je u svemu vidio valove, a ključni mu je bio elektromagnetizam. ja bih molio sve te silne znanstvenike, koji su 100 godina skupa s medijima potrošili na einsteinove teorije, da mi vele po kojoj to teoriji od einsteina mi danas radimo na kompjuterima, imamo nuklearke, imam satelite, bili na mjesecu, poslali satelit izvan sunčevog sustava...? dal stedanas imali išta u rukama, a da je rezultat einsteina? tesline inovacije svaki dan koristite. mobitel, npr, je u stvari njegova ideja. da se 10% novca kojeg se troši na istraživanja i dokazivanja dijelova einsteinovih teorija potrošilo na teslu, danas bi nam obližnje zvijezde bile na dohvatu. jedino mi žao što neću doživjeti pobijanje tih teorija relativnosti. možda već i jesmo? gamow je to riješio. on je pobio tu teoriju. al zahvaljujući jakom einsteinovom strujom u znanosti, današnji znanstvenici se i dalje vode tezom da nema ničeg bržeg od brzine svjetlosti. gamow je dokazao 1.37 puta veću brzinu. a na brzini svjetlosti se temelji sav einsteinov rad. znači, kad-tad, će pasti ta teorija. prvi međuzvjezdani svemirski brod će pobiti teoriju koja nas 100 godina drži slijepima. još jednom, što ste danas od einsteina imali korisnog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije