Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje zaliha leda

Rusija 2029. šalje kozmonaute na Mjesec

Supermjesec
Foto: Robert Anić/PIXSELL
27.10.2015.
u 17:01

Pedeset četiri godine od prvog lansiranja čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina, Rusija gaji ambiciju slanja ljudske posade na Mjesec, nezadovoljna što su je 1969. pretekle Sjedinjene Države

 Rusija planira 2029. godine poslati kozmonaute na Mjesec, najavio je u utorak Vladimir Solncev, direktor ruskog javnog poduzeća Energia koje razvija svemirske brodove.

– Godine 2029. poslat ćemo svemirski brod s ljudskom posadom na Mjesec – rekao je Solncev, a prenijela Ria Novosti s konferencije o svemirskim tehnologijama u Moskvi. Rusija će 2021. početi testirati svemirski brod projektiran za let na Mjesec. Taj brod treba 2023. početi letove do Međunarodne svemirske postaje (ISS), a na Mjesec biti lansiran 2025.

Europska svemirska agencija (ESA) pozvala je prije tjedan na sudjelovanje u projektu međunarodnog "mjesečeva sela" koje bi malo-pomalo gradili roboti, a najavila je i suradnju s ruskom misijom Luna 27, koja je predviđena za 2020. Svrha te misije bilo bi slanje broda na Mjesec radi istraživanja polarnih područja Mjeseca u kojima su pronađene zalihe leda. 

Pedeset četiri godine od prvog lansiranja čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina, Rusija gaji ambiciju slanja ljudske posade na Mjesec, nezadovoljna što su je 1969. pretekle Sjedinjene Države.

>> Rusija tone zbog cijene nafte, Kinu uzdrmala jaka valuta

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar d-ano
d-ano
23:36 30.10.2015.

ne,,oni idu da provjeri dali su ameri zaista bili na mjesecu,,,,,,,,rezultat ce zaista biti interesantan,,,,,,,,,,,,,

PO
pozornik66
17:33 27.10.2015.

Činjenica da 50 g. nitko nije bija na mjesecu otvara mnoga pitanja, za mene Ameri nisu nikad ni bili tamo. U to vrime nije bilo tehnologijr da se svemirski brod(raketa) spusti i podigne sa Mjesecu

BA
barbaizamerike
18:32 27.10.2015.

prica se da ih salju samo u jednom smjeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije