Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAESTRA

Ruđerovci postali partneri u najbolje ocijenjenom projektu EU

IRB
Goran Stanzl/PIXSELL
25.03.2014.
u 13:55

Projekt MAESTRA prvi je na rang listi od osam projekata kojima je EU odobrila financiranje

Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB) postali su partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA u sklopu posebnog natječaja FET-Xtrack Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije vrijednom 1,75 milijuna eura, od čega 270 tisuća eura pripada IRB-u. Projekt MAESTRA prvi je na rang listi od osam projekata kojima je EU odobrila financiranje, od ukupno pristiglih 318 prijedloga, što je veliko priznanje projektnom timu kojeg čine vrhunski stručnjaci u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz 5 europskih zemalja. Znanstvenici će tijekom sljedeće 3 godine razvijati novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi svoju primjenu trebali naći u različitim područjima od molekularne biologije, mobilne telefonije, senzorskih i pametnih energetskih mreža, te području multimedija i socijalnih mreža.

Istraživački tim Instituta Ruđer Bošković kojeg čine Fran Supek, Dragan Gamberger i Tomislav Šmuc iz Zavoda za elektroniku imat će značajnu ulogu u primjeni novih algoritama na problemima iz područja molekularne biologije kao što je predviđanje funkcije gena ili istraživanje utjecaja sastava mikrobioma (sustava bakterijskih mikroorganizama, primjerice u crijevima ili na koži) na ljudsko zdravlje.

Neke od navedenih primjena novih modela strojnog učenja mogle bi imati transformacijski utjecaj na važne društvene aspekte, kao što su razvoj personalizirane medicine ili društvenih medija. U isto vrijeme, rezultati bi trebali biti značajni za razvoj računarske znanosti kao nova teoretska i praktična metodologija u području umjetne inteligencije. Više informacija u priopćenju u privitku.

>> Prava avantura: đaci na Ruđeru doznali kako se radi na CERN-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije