Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveni uspjeh

Rekreirali virus španjolske gripe koji je usmrtio 50 mil. ljudi!

Cijepljenje gripa
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
13.06.2014.
u 08:40

Virus je repliciran iz virusa ptičje gripe od koje obolijevaju divlje patke

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison kreirali su izumrli virus španjolske gripe koji je prije stotinjak godina usmrtio 50 milijuna ljudi. Međunarodni tim znanstvenika na čelu s profesorom Yoshihirom Kawaokom stvorio je po život opasan virus koji se u samo 3% razlikuje od španjolske gripe, pojašnjava RT.

On je repliciran iz virusa ptičje gripe od koje obolijevaju divlje patke. Potom su njime zaraženi laboratorijski tvorovi da bi se ustanovilo kojom se brzinom virus širi među životinjskom populacijom.

– Cilj istraživanja bio je procijeniti na koji se način virus rađa i širi u prirodi i njegov pandemijski potencijal na ljudsku rasu – kazao je Kawaoka. Kritičari su oštro osudili ovaj znanstveni pothvat. Istaknuli su kako postoji rizik da bi on mogao ''procuriti'' iz laboratorija.

– Takva istraživanja su nužna da bi se stvorila zaštita i cjepiva protiv gripe. Poduzeli smo sve mjere opreza i zaštite iako postoje rizici – odgovorio je Kawaoka.

>>Gripa i osam pogrešaka koje radimo da bismo se zaštitili
 

Komentara 12

ST
strsljen2013
09:16 13.06.2014.

Bolesni umovi opet nešto kuhaju. Koje rađanje, širenje i utjecaj na ljudsku rasu kada je "izumro", nema ga više, ne postoji? Ali našli su se idioti koji su ga vratili. Kakav je to uspjeh?

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
08:55 13.06.2014.

Igraju se Boga a đavo će im doći glave

KL
KLiKzg
09:38 13.06.2014.

Kakvi kreteni! Ovakve stvari trebale bi biti zabranjene...a etičnost ovakvih pothvata je krajnje upitna! :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije