Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Razvijeni svijet strahuje od budućnosti, otkrivena velika klasna podjela

People travel during annual Spring Festival travel rush, ahead of the Chinese Lunar New Year, in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS
1/2
16.01.2023.
u 13:30

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila je da je pandemija uzimala veći danak siromašnima, a i poskupljenje osnovnih namirnica najteže pogađa ljude s niskim primanjima

Nešto manje od polovine ljudi u svijetu vjeruje da će njihovim obiteljima biti bolje u budućnosti, a najveći pesimizam iskazali su građani skupine vodećih gospodarstava, pokazuje istraživanje Edelman Trusta. Samo 40 posto ispitanika iz 28 zemalja širom svijeta složilo se s izjavom „moja obitelj i ja bolje ćemo živjeti za pet godina”, pokazalo je istraživanje Edelman Trusta. Prije godinu dana poboljšanje je očekivala polovina ispitanih.

U SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Japanu pesimizam je dosegnuo najvišu razinu unatrag dva desetljeća kada je zaklada počela provoditi istraživanje. Takav tjeskobni stav odražava duboku neizvjesnost u globalnom gospodarstvu kako se rat u Ukrajini nastavlja a središnje banke povećavaju svoje kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju. Svjetska banka je u utorak upozorila da bi 2023. mogla biti kobna za globalno gospodarstvo koje bi moglo ući u recesiju.

U skupini vodećih gospodarstava najmanji je udio 'optimista' zabilježen u Japanu, samo devet posto. Slijede Njemačka i Velika Britanija, s 15 odnosno 23 posto ispitanika, te SAD gdje poboljšanje očekuje 36 posto ispitanika. Zemlje s visokim stopama rasta bilježile su puno bolje rezultate, iako nešto slabije nego prošle godine, uz izuzetak Kine u kojoj je udio 'optimista' porastao za jedan postotni bod, na 65 posto, unatoč gospodarskim poremećajima povezanim sa strogim covid mjerama. Peking je u međuvremenu znatno ublažio mjere suzbijanja zaraze covidom.

Rezultati su ponovo pokazali i duboku podjelu društva pod utjecajem pandemije i inflacije. Tako kućanstva s višim prihodima još imaju povjerenja u institucije poput vlade, kompanija, medija i nevladinih organizacija, za razliku od onih s niskim primanjima. Tako je u SAD-u Edelmanov indeks pokazao prosječnu razina povjerenja u ključne institucije među ispitanicima s visokim primanjima od 63 posto. U skupini s niskim primanjima povjerenje u institucije iskazalo je njih samo 40 posto.

Slična odstupanja prisutna su i među ispitanicima iz Saudijske Arabije, Kine, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. „(Istraživanje) je zapravo ponovno pokazalo ogromnu klasnu podjelu”, rekao je Richar Edelman, vlasnik zaklade. „U pandemiji (podjeli) smo svjedočili zbog različitih ishoda po pitanju zdravlja, a sada je vidimo po pitanju utjecaja inflacije”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila je da je pandemija uzimala veći danak siromašnima, a i poskupljenje osnovnih namirnica najteže pogađa ljude s niskim primanjima.

U Argentini, SAD-u, Južnoafričkoj Republici, Španjolskoj, Švedskoj i Kolumbiji rezultati ankete signaliziraju polarizaciju, budući da se veliki broj ispitanika složio s izjavom „vidim duboke podjele i mislim da ih nikada nećemo prevladati".

Ispitanici su pokazali nešto više povjerenja u kompanije, što Edelman pripisuje programima očuvanja radnih mjesta u pandemiji, povlačenju iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu i pojačanom angažmanu na ravnopravnosti manjinskih društvenih skupina, navodi Reuters.

U istraživanju je od 1. do 28. studenog sudjelovalo više od 32.000 ispitanika.

VIDEO U Kaliforniji 17 umrlih i više od 30 tisuća evakuacija uslijed olujnih kiša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije