Naslovnica Tech/Sci Znanost

Prvi snimljeni dokaz: Divlje čimpanze uče svoje potomke da koriste oruđe

Čimpanze koriste pojedine biljke kako bi izrezbarile drvene tzv. sonde za lov, a za lov termita koriste i grančice
11. listopada 2016. u 21:30 5 komentara 1835 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/5

Antropolozi su prvi put snimili kako divlje čimpanze podučavaju svoje potomke da koriste oruđe. Odrasle čimpanze buše termitnjake pomoću oruđa i tako uče svoje potomke da prebacuju termite na površinu. Iako se odrasle životinje ne hrane toliko termitima, mladim majmunima su važni. 

Žirafe Zaklada za očuvanje žirafa Najviši svjetski sisavci nisu jedna, nego četiri vrste

Čimpanze koriste pojedine biljke kako bi izrezbarile drvene tzv. sonde za lov, a za lov termita koriste i grančice. Ljudi su naučeni učiti jedno drugo složenim vještinama, ali ovakvi poteza kod, primjerice, majmuna vrlo su zanimljivi.

Pokazalo se da su evolucijski korijeni ovakvog ponašanja vjerojatno ukorijenjeni u kontekstu određenih vještina koje su preizazovne da ih sami osmislimo.

Istraživanje je provedeno u Nacionalnom parku Nouabalé-Ndoki u Republici Kongo gdje su proučavane čimpanze, kako piše Science Daily.

>> Čimpanze poklanjaju posebnu pozornost hendikepiranoj mladunčadi

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar jumanji
  jumanji:

  ja sam to već predao prije dvije godine na jednom dokumentarnom filmu,😎 ima čak i jedna vrsta vrana Goya koristi alat za dobivanje hrane

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  slicniji su nam negosto sto mnogi zele

 • ribaric.tomislav:

  pripremaju se i oni za treci svjetski samo pitanje protiv koga