Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Pronađena velika bijela psina s ugrizima: 'Nešto ga je zgrabilo za cijelu glavu'

"Bijele psine žive u opasnom svijetu. Trebate dokaz? Pogledajte glavu bijele psine Vimyja"
26. listopada 2019. u 12:59 7 komentara 32137 prikaza
Velika bijela psina
Foto: Getty Images

Velike bijele psine među najopasnijim su grabežljivcima životinjskog svijeta, strah i trepet vodenih prostranstava. Međutim, oni mogu i sami biti žrtve, što zorno pokazuje psina teža od pola tone s velikim tragovima ugriza na glavi kojeg su znanstvenici pronašli, označili i pustili na sjevernom dijelu Atlantskog oceana, između američkih saveznih država Pennsylvania i Connecticut.

morski pas Bez milosti Turisti s broda gledali kako se more zacrvenjelo i vrištali: O moj bože, ovo je strašno

Fotografije morskog psa objavila je prošli tjedan neprofitna organizacija Ocearch, koja je velikog grabežljivca nazvala Vimy.

- Bijele psine žive u opasnom svijetu. Trebate dokaz? Pogledajte glavu bijele psine Vimyja. Izgleda da ima dva velika traga od ugriza za koje sumnjamo da ih je dobio u okršajima s drugim morskim psima - objavili su iz Ocearcha.

Ističu kako je jedan ožiljak prilično dobro zacijelio, dok je drugi još uvijek jako svjež.

Ocearch prikuplja podatke u oceanu prateći i proučavajući njegove stanovnike, zbog čega je i Vimy označen kako bi se pratilo njegovo kretanje. Vimy je inače dug oko 3,8 metara, što je nešto manje od prosjeka, a masa mu je 527 kg.

Snimili čovjeka kako im urinira po smeću kamera zlata vrijedi VIDEO Svakog jutra budio ih je nesnosan smrad, a onda su otkrili što se događa

Sudeći prema veličini tragova i čeljusti, napadač je vjerojatno bio barem pola metra veći od Vimyja, rekao je Chris Fischer iz Ocearcha.

- Očito je da mu je nešto zgrabilo cijelu glavu - rekao je Fischer.

- Bilo što što može zgrabiti ovakvu životinju za glavu prilično je impresivno - dodao je.

Fischer je rekao kako izgleda da je bolje zacijeljeni ožiljak vjerojatno od prošle godine. Smatra kako je moguće da je Vimyja napao drugi mužjak dok je pokušavao pronaći ženku, a moguće je i da se pokušavao pariti s većom ženkom koja ga je ugrizla, što nije neuobičajeno kod parenja ovih životinja. 

- Poznato nam je da je parenje morskih pasa vrlo nasilno - kaže Fischer, koji također ističe da Vimy vjerojatno ne osjeća veliku bol jer morskim psima rane mogu vrlo brzo zacijeliti.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?