Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOŠKI DIV

Predstavljen je novi Iphone 13, izgledom je sličan prethodniku ali postoji niz drugih promjena

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
20.09.2021.
u 13:04

Apple objavio novu seriju svojih uređaja

Apple je, kako to radi već godinama svakog rujna, predstavio nove kolekciju uređaja. Naravno, ono što je uvijek najiščekivanije jest novi model iPhonea. I ovoga puta se unaprijed znalo da se neće dogoditi neki revolucionarni pomaci, a sve informacije koje su uoči događaja procurile uglavnom su se i obistinile.

A osim poboljšanja performansi, iPhone 13, i prema ocjenama stručnjaka, nije donio neke posebne novosti.

Foto: Reuters/Pixsell

– Da, nije najavljeno ništa revolucionarno, no naravno, kao i obično, najavili su dovoljno poboljšanja kako bi na kupnju potaknuli svoje obožavatelje – ocjena je Ricka Mecklera iz investicijskog ureda Cherry Lane Investments.

‘Samo’ poboljšanja

Dakle, novi model iPhonea, iPhone 13, dolazi sa smanjenim notchom i dijagonalno postavljenim stražnjim kamerama. Modeli iPhone 13 i iPhone 13 mini imaju isti dizajn, a razlikuju se u veličini ekrana. Dijele i model čipseta – A15 Bionic. Prema tvrdnjama iz Applea, novi 6-jezgreni procesor brži je 50 posto u odnosu na konkurenciju, dok je grafika 30 posto brža. Poboljšane su i kamere pa je tako predstavljen kinematografski mod za snimanje videozapisa kojim je moguće fokusirati objekte uz zamućenu pozadinu.

Na modelu iPhone 13 minibaterija traje sat i pol duže u odnosu na iPhone 12 mini, dok na iPhoneu 13 traje 2,5 sati duže u odnosu na iPhone 12, tvrde u Appleu. Cijena za model mini sa 128 GB prostora jest 699 dolara, dok će za iPhone 13 s istom količinom prostora za pohranu biti potrebno izdvojiti 799 dolara. Iduća dva uređaja, iPhone 13 Pro i Pro Max, dolaze s novim sustavom kamera, novim ekranom i većom baterijom. Glavna kamera, u odnosu na prethodni model, ima 2,2 puta poboljšanje u lošijim svjetlosnim uvjetima.

Foto: Reuters/Pixsell

Dijagonale njihovih ekrana iznose 6,1 i 6,7 inča. Pro modeli također dolaze s jačom baterijom i odazivom ekrana od 120 Hz. Baterija na iPhoneu 13 Pro traje sat i pol duže u odnosu na prethodni model, a na iPhoneu 13 Pro Max traje dva i pol sata duže. Cijene za uređaje sa 128 GB bit će 999 dolara za model iPhone 13 Pro i 1099 za model iPhone 13 Pro Max. Svi će novi modeli iPhonea na tržištu biti dostupni od 24. rujna. Predstavljeni su i novi iPadi čija dijagonala iznosi 10,2 inča, a dolaze s procesorom A13.

U odnosu na prošli model, poboljšane su stražnja i prednja kamera koja je sada prilagođena za videopozive. Podržava Appleovu i Logitechovu tipkovnicu te prvu generaciju Appleove olovke. Isporučuje se s operativnim sustavom iPad OS 15. Cijena je od 329 dolara za model kapaciteta 64 GB.

Ništa od punjača

Uz novi iPad, predstavljen je i iPad mini, redizajniran model s dijagonalom ekrana 8,3 inča. Ima za 40 posto bolje performanse procesora, a za čak 80 posto grafike. Njegova cijena je 499 dolara, a dolazi s podrškom za 5G i drugu generaciju Appleove olovke. Apple Watch Series 7 ističe se svojim velikim ekranom, najvećim do sada, a postignut je smanjenjem okvira. Otporan je na vodu i prašinu, a trajanje baterije nije se mijenjalo iako se sada brže puni.

Foto: Rueters/PIXSELL

Za ovaj su sat najavljene opcije poput detekcije pada. Iako Europska unija ima plan da natjera sve proizvođače mobitela na istu vrstu punjača, a uskoro bi zastupnici u Europskom parlamentu trebali i izglasati takva pravila, Apple se pri izradi novih uređaja nije na to obazirao. Iako je USB-c za sve gotovo nove uređaje postao standard.

Ključne riječi

Komentara 2

PV
prcko.vita
20:25 21.09.2021.

13 verzija, i još nisu uspjeli ugraditi najobičniji čitač microSD kartice u mobitel, još nisu uspjeli ugraditi Radio FM i TV prijemnik u mobitel, Itd...

MM
Mamina maza
15:06 21.09.2021.

meni telefon služi isključivo za pornografiju, iz tog razloga kupujem samo one sa najvećim ekranom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije