Naslovnica Tech/Sci Znanost

Sudnji dan u obliku pandemije: Nova verzija španjolske gripe odnijela bi 400 milijuna života

Dingwall je kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije
21. rujna 2018. u 16:54 10 komentara 4656 prikaza
Pandemija gripe
Foto: Getty

Stručnjak za zarazne bolesti i profesor sa Sveučilišta Nottingham Trent, Robert Dingwall upozorava kako bi svijet mogla pogoditi nova globalna pandemija gripe poput španjolske gripe od koje je od 1918. do 1920. godine oboljela gotovo trećina svih stanovnika na svijetu, a preminulo je između 50 i 100 milijuna ljudi.

No, Dingwall upozorava da nas moderna medicina neće moći zaštiti pojavi li se takva epidemija kao što je bila španjolska groznica. On ističe da bi takva počast u današnjem vremenu odnijela višestruko veći broj života.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti četvero pacijenata je u kritičnom stanju zbog zaraze virusom zapadnog Nila Groznica Zapadnog Nila Četvero kritično - zbog uboda komarca dobili upalu moždane ovojnice

"Ako je 1918. epidemija odnijela 100 milijuna života, danas bi odnijela oko 400 milijuna", objašnjava profesor. 

On vjeruje da bi se epidemija ponovno mogla pojaviti, a razlog leži u činjenici da se virus gripe kontinuirano genetski mijenja tako da nikad ne možemo znati u kojem će se obliku pojaviti, no sigurno je, upozorava profesor da će se epidemija ponoviti jer se inače virus ponavlja svakih 20-40 godina ili bar u jednoj generaciji.

Kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije, za koju kaže mogla bi se jako brzo proširiti i imati kobne posljedice za čovječanstvo.

U današnjem vremenu bakterije bi se ekspresno brzo širile (npr. u javnom prijevozu) te bi tako epidemija u vrlo kratkom roku uspjela zaraziti mnoštvo ljudi.

Nipah Virus Prenosi se putem voća Epidemija virusa Nipah u Indiji, ne postoji ni cjepivo ni lijek za obranu

Španjolska gripa, koja se pojavila 1918. godine usmrtila je između 50 i 100 milijuna osoba diljem svijeta, a uzročnik gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Obuhvatila je cijeli svijet te se smatra jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva.

>> Pogledajte video što je obitelj izvukla iz vode dok je pretraživala rijeku

 

 

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Vlaskoulicanec:

    Dajte prestanite sa tim "vijestima" o eventualno mogućim katstrofama: te udar meteorita, te erupcije na suncu, te sada neki eventualni virusi.... Dojadili ste i Bogu i vragu a osim toga stvarate paniku!

  • hrza:

    Panika, panika, panika. Gospodin bi trebao psihijatrijski nadzor.

  • Doom:

    Nezelim reci javno tko je napisao ovaj psihijatriski nalaz jer znam koji je to novinar i samo mogu reci da ti je mjesto u ludnici ali onoj na otoku rabu, a sto se tice vecernjeg koji je bio ( BIO) ... prikaži još!) Kuca hrvatskih novina nekad!!!, neka se srami sta stavlja ovakav post kao naslovnicu!!!! Fuj odvratni ste postali sramite se!!!